SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Friday, June 27, 2014

THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ



Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ


Jemput join GiveAway ni ramai-ramai ! Para peserta berpeluang memenangi hadiah best seperti monopod ,produk shaklee,tudung bawal,purse,kain sulam,crystal brooch dan banyak lagi ! 

KLIK BANNER ATAU KLIK SINI UNTUK JOIN


Sebelum puasa start, apa kata join giveaway ni dulu. Hadiah dia sodap. Kalau rezeki korang menang giveaway ni, hadiah hadiah yang korang dapat tu boleh bawak pergi beraya ok? Sakan raya korang nanti tau. And jangan lupa #rayabersamaadamfaiz. Kihkihkih. Hastag tu kasi power sikit. 

TAMAT : 25 JULAI 2015 / 12 TENGAH MALAM

Ok. Semoga berjaya semua.
#pesertainnocent

Thursday, June 26, 2014

[RESEPI] BISKUT SARANG SEMUT ANAK DARA


Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Lama gila anak dara sorang ni tak update blog. Berkurun-kurun ada agaknya. Tengah malam ni, anak dara nak kongsi resepi baru. Ops, resepi baru cuba. Hehe. Biskut sarang semut. Alaa puasa dah tak lama dah. Esok lusa tulat tubeng. Kalau korang ambil tempahan kuih raya, agaknya dah start buat da ni. Kan? 

RESEPI BISKUT SARANG SEMUT

Bahan : 

250 gram mentega
*300 gram tepung gandum
*120 gram tepung jagung
*50 gram tepung kastard
1 biji kuning telur
100 gram gula kastor
1 sk esen vanilla
sprinkles

P/S : Sila ayak tepung yang bertanda * terlebih dahulu. Ni untuk kebaikkan korang jugak ye. Mana tau kan ada apa-apa dalam tepung tu. Macam wawa haritu. Tepung BERULAT. Punyalah banyakk. Tengok expired date, Jan 2015. Nasib terdetik hati nak ayak tepung tu. Kalau tak, biskut berulat la nama biskut wawa tu. Hm.

Cara-cara : 

1. Gabungkan mentega dan gula kastor. Pukul sehingga gebu/kembang. 


2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla ke dalam acuan mentega dan telur tadi. Pukul sehingga sebati. 

*sorry beb. Masalah pendengaran. Mak cakap buat biskut telur rebus tapi wawa buat biskut sarang semut guna telur rebus. Haha. Rasa dia sedap k. Yang penting telur kuning jugak k.

3. Selepas pukul sebati, masukan kesemua tepung yang sudah di ayak tadi ke dalam acuan. Kacau menggunakan spatula. Tak aci guna mixer. Sebab wawa buat tadi dah berketul-ketul tangan kacau acuan ni. Sebab tu aktif sikit malam ni. 


4. Uli acuan tadi sehingga menjadi doh. Kalau rasa lembik ke, tambah la sikit tepung gandum tu. Sebab kalau lembik sangat, tak menjadi parut doh nanti. 

5. Parut doh mengikut size alat pemarut korang. Boleh jugak nak guna alat pemarut yang mak-mak korang guna untuk parut halia/bawang putih tu. Yang penting, lepas guna tu letak tempat asal dia balik. Kan nanti ade je mak korang jerit-jerit tak jumpa cari. Hihi.

Sarang semut wawa ni besar sikit. Maklumlah, sihat. Gemuk gemuk dan panjang la sikit. 

6. Sudukan doh yang sudah di parut tadi ke dalam baking cups. ATAU. Korang boleh je parut doh tadi terus ke dalam baking cups ni. Cepat dan tak ada la doh korang tu melekat kalau kumpul banyak-banyak.

7. Taburkan sprinkles dia atas. Bagi ceria sikit. Rumah kalau tak hias, tak ceriakan? Sama la dengan kuih ni.

8. Bakar pada suhu 180'C, hm kira-kira dalam 20 minit atau sehingga masak.

9. Simpan di dalam bekas kedap udara. Dan sila makan. 




Selamat mencuba. Dan selamat berpuasa ;)









Friday, June 6, 2014

[REVIEW] PERFUME BELARA MIDNIGHT MARY KAY

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah wawa dapat 1st place dalam giveaway I LOVE PERFUME yang dianjurkan oleh Cik Ika
Korang boleh pergi ke blog Cik Ika untuk tengok senarai pemenang giveaway I LOVE PERFUME. Tahniah jugak kepada pemenang lain yang berjaya dalam giveaway ni. Dan selamat menikmati wangian Belara Midnight yang seksi ni. Hihi.

Malam ni wawa nak review pasal perfume Belara Midnight by Mary kay. Serius wawa cakap, ni first time wawa guna jenama Mary Kay. Sebelum ni tengok je gambar orang pakai produk Mary Kay ni dekat laman sosial. Nak-nak Instagram dan Facebook. Tak sangka pun boleh dapat sebenarnya. Alhamdulillah rezeki wawa. Terima kasih Ika sebab bagi perfume Belara Midnight dan 3 paket Shiseido black mask. 



Kalau lah laptop dengan laman sosial zaman sekarang ni canggih, nak je wawa titiskan sikit perfume ni dekat laptop lepastu publish dekat blog. Bagi semua pengunjung blog yang datang hidu perfume Belara Midnight by Mary Kay dekat blog wawa. Comfirm korang semua melting lepas tu tak sabar nak pergi The Body Shop/Pavilion atau mana-mana kedai untuk dapatkan perfume Belara Midnight Mary Kay ni. Bukan senang nak dapat ni. Bau dia ummm kemain seksi. Haha. Kucing kucing kat rumah pun boleh tergoda. Apatah lagi kalau kita semua kan?


Macam wawa cakap haritu, Perfume Belara Midnight ni merupakan Eau De Parfum (EDP). Dimana wangian ini cukup tahan lama sehingga 4-6 jam. Perfume ni memiliki kadar alkohol yang sedikit sementara kadar pewanginya sekitar 15 hingga 22 peratus. Oleh sebab itu, bau wangiannya cukup kuat dan tahan lama sehingga lebih sesuai digunakan pada malam hari terutamanya untuk menghadiri acara rasmi. Kalau guna pakai pergi sekolah tu, tak perlu kot. Ni kalau menurut wawa la. Mana la tahu kan nanti cikgu yang nak mengajar korang tu tetiba tak dapat nak fokus sebab tergoda dengan wangian Belara Midnight ni. Hihi.


Harga perfume Belara Midnight ni dalam RM100++. Dan mempunyai 50ML cecair perfume. Botol perfume dia pun nampak elegance. Dah la warna purple pulak tu. Salah satu warna favorite wawa jugak ni. Haihh. Campur wangian seksi dia lagi. Tergugat kejap. Memang tiap hari sayang la kalau para isteri/ibu pakai perfume Belara Midnight ni. 
Dalau korang semua tengah baca entri wawa sekarang ni. Baik cepat-cepat pergi start enjin kereta pergi beli Belara Midnight Mary Kay. Limited ni. Sesuai jugak bagi hadiah sempena hari ibu dekat mak korang. Hari ibu kan setiap hari. Mana tahu dengan perfume ni korang boleh kembalikan aura zaman muda mak korang. Yedak? 

Hihi. Apa-apa pun terima kasih sekali lagi dekat Cik Ika sebab pilih wawa jadi pemenang dalam giveaway I LOVE PERFUME.