SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Friday, May 27, 2016

PENCARIAN #8 BLOGLIST BY WAWAAHADY

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



InsyaAllah, misi pencarian #8 bloglist baru untuk blog wawa bermula pada malam ini (sekarang). Seramai 8 orang peserta yang bertuah akan menjadi penghuni di blog wawa selama sebulan bermula 2 June ini. 

Untuk join : 
1. Follow blog WAWA 
2. Buat satu entri simple dan masukkan banner di atas dan linkkan ke blog wawa.

P/S : Macam mana nak copy? Tengok bawah ni ok.

 
Buat macam gambar belah kiri, then tekan CTRL + C SERENTAK lepas tu baru paste dalam entri. ;)

3. Tinggalkan komen anda di dalam entri ini untuk dipantau.

Pemilihan peserta dipilih melalui random.org dan penyertaan kurang dari 8 orang secara automatik akan menjadi bloglist blog wawa. 

Goodluck guys! 

CARA MUDAH HILANGKAN TUMIT KAKI PECAH DAN MEREKAH

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Korang pernah tak mengalami tumit kaki pecah dan merekah? Selalunya para wanita yang mengalami masalah tumit kaki merekah ni tapi para lelaki pun tak terkecuali mengalami masalah ni. Tumit kaki pecah dan merekah boleh berlaku tak kira batasan umur. Belasan tahun pun boleh terjadi ok. Kalau korang yang jenis suka pakai kasut tumit tinggi dan banyak berjalan, berhati-hati lah ye. 

Bagi kaum wanita, masalah tumit merekah dan pecah ni dikira masalah besar. Mana taknya belum kawin lagi tumit kaki dah merekah dan pecah. Kalau pergi rumah kawan yang kena duduk bersila atas lantai mesti malu nak tunjuk kaki korang yang merekah kan? Lepastu mula la tegur menegur. Alaa, biasa la perempuan. Tahap pemerhatian dia tu 99.9%. 

Ada bermacam macam jenis jalan penyelesaian kepada masalah tumit pecah ni. Lagi canggih jalan penyelesaiannya, lagi tinggi la kos nak dapatkannya. Nak guna cara kampung pun boleh tapi kene konsisten la pengamalannya. Jangan sehari dua buat, masuk hari ketiga empat dah malas. Sekiranya korang nak hilangkan masalah tumit pecah dan merekah, wawa syorkan korang guna Hydra 24 cracked heel cream dari Agnesia ni. 

Sepanjang wawa guna cream ni, alhamdulillah masalah tumit merekah dah tak ada. Malah....kaki korang rasa lembut je lepas sapu cream ni. Jangan risau soal bau dia sebab bau cream ni memang sedap. Seeloknya pakai sebelum tido dan sebelum nak pergi kerja/kelas. Harganya pula sangat berpatutan. Tak sampai RM30 pun waktu beli haritu. Korang boleh dapatkan cream ni di farmasi berdekatan atau di Watson, Guardian dll. 

Bagi wawa, produk keluaran Agnesia ni memang bagus sangat. Orang cakap boleh dipercayai la sepanjang penggunaannya. Alhamdulillah tak ada sebarang masalah lagi setakat ni. Kalau badan naik ruam pun, memang guna Agnesia Antiseptic Dusting Powder. Hampir semua produk keluaran Agnesia wawa dah cuba. Semua puas hati. Agnesia Olederm Soap pun ok. Memang tak membazir beli produk keluaran Agnesia ni. 

Tak percaya? Cubalah! :)

GIVEAWAY COMEBACK CASHMONEY BY MG


TEKAN BANNER UNTUK JOIN YE!


Wednesday, May 25, 2016

PENCARIAN SPONSOR GIVEAWAY MASIH DIBUKA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah,terima kasih kepada para blogger yang sudi sponsor giveaway wawa nanti. InsyaAllah, giveaway ini akan diadakan selama sebulan pada Ramadhan. Dan pencarian sponsor masih lagi dibuka sehingga 2 Jun 2016

Para sponsor giveaway wawa nanti, wawa akan contact secara personal ye untuk sebarang update. Sesiapa yang berminat boleh tinggalkan komen di entri ni atau email wawaabdhadi@gmail.com. Wawa menerima apa sahaja sponsor yang korang nak bagi untuk giveaway nanti termasuk review, bloglist, header, edit blog, topup, shawl, keychain, fridge magnet dan lain-lain.

Tuesday, May 24, 2016

Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com



Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.


Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia.

Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia ya... Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 30 Mei 2016.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Jun 2016.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

Wednesday, May 18, 2016

SEMESTER 3 DIPLOMA SENI KULINARI

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah dah tamat semester 3 di UiTM. Terima kasih kepada para lecturers yang tak jemu jemu ajar kami semua. Baik dari segi kelas teori mahupun kelas memasak. Terima kasih kepada kawan kawan yang sentiasa ada bersama. Terima kasih kepada family yang tak putus mendoakan anak-anaknya. Terima kasih ya Allah kerana permudahkan segala urusan pembelajaran kami sepanjang ni. Dari semester 1 sampai ke semester 3 alhamdulillah wawa masih kuat lagi untuk harungi segala cabaran dekat sini. 

Walaupun semester ni subject dia susah sikit dari semester lepas tp alhamdulillah dapat diharungi dengan sempurna. Bulan depan bermula lah cabaran semester 4 yang sedang menunggu di pintu utama UiTM. Moganya ada kekuatan untuk harungi cabarannya nanti. Tipu la takde stress kan? Stress tu setiap semester ada. Time buat assignment, time dalam kelas, time ada konflik dengan kawan, time kau sibuk dengan kelab. Memang ada semua tu. 

Tapi untungnya amik course ni sebab dapat ilmu memasak lah. haha. Bukan calang calang masak ok. Macam macam ada. International cuisine, malaysian cuisine, western, pastry. Kalau fakulti ada buat event, jangan lepaskan peluang untuk join tau. Semerster lepas wawa join modernist cuisine. Bestnya dia tu memang best la sebab dapat tengok chef buat makanan guna gas nitrogen haa. 

Kalau tengok dengan mata kasar, ada je sejenis perangai manusia yang akan merendahkan kita amik course ni. 

"Amik kos kulinari kena memasak je la 24 jam?"

"Orang lain boleh amik architecture, doctor. Kau amik memasak je?"

Mula-mula memang la makan hati tapi bila dah mula belajar, kata kata orang macam ni la yang jadi pembakar semangat kita untuk belajar rajin rajin dan buktikan yang kita boleh berjaya. Pedulikan je orang orang macam ni. Nanti dia akan puji balik bila kau berjaya. Percayalah. Manusia tak sempurna. 

So, kepada adik adik yang dapat diploma seni kulinari, selamat datang ke UiTM. If ada soalan nak tanya pasal diploma seni kulinari ni boleh sangat. InsyaAllah wawa bantu mana yang boleh. Course kulinari ni semua boleh amik even kalau korang amik aliran science ke kejuruteraan ke waktu sekolah dulu semua boleh apply. 

Walaupun takde basic, korang tetap boleh belajar. Jangan duk risau sangat sebab wawa salah sorang yang takde basic tapi ada minat memasak je . Alhamdulillah kalau usaha kuat, korang layak untuk berjaya. Kalau korang yang jenis malas, better tak payah amik sebab dalam kitchen korang kena berdiri 6 jam. Kena basuh balik periuk mangkuk yang korang guna, kena cuci sink, sapu lantai dan kena mop balik lantai kitchen sampai bersih. Bukan buat sorang sorang okay. Buat  dengan kawan kawan. Baru ada kerjasama. Baru tercipta sebuah memori terindah dengan kawan. 

Tak lupa jugak korang boleh bawak balik makanan yang korang masak tu (kalau tak habis). Boleh la share dengan roomate korang nanti dekat kolej. Naik semester 3, korang boleh bawak plastik/tupperware masing-masing sebab nanti korang akan bawak balik lauk untuk subject Malaysian Cuisine. Kari kepala ikan ada, nasik minyak, ayam masak tomato, pengat pisang, nasik lemak dan macam macam. 

Selamat Maju Jaya!



CALAMARI SPAGHETTI

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Kali ni wawa nak share resepi Calamari Spaghetti. Kalau bahasa melayu, calamari ni sotong. Dalam bidang culinary, dia panggil calamari. Kalau korang alergik dengan seafood, boleh tukar letak ayam ke daging je. Memandangkan sekarang tengah musim candat sotong di Terengganu so banyak la dapat sotongnya. Kalau dapat sotong yang bertelur sedap jugak dibuat ketupat sotong. 

Resepi ni kena main anggar je ok. Kalau korang rasa nak buat satu portion, korang kene tengok la banyak mana spaghetti korang nak letak. Kan kalau ikot sukatan wawa bagi, tak habis pulak makannya sebab wawa buat banyak portion. Hihi.

Apa yang diperlukan untuk buat spaghetti ni :

- Spaghetti (wawa guna yang jenis angel hair)
- Sos spaghetti jenama Kimball
- 2 ekor sotong (dipotong ring)
- Lobak merah/brocoli/mana-mana sayur yang korang minat 
- 2 sudu besar/secukup rasa sos tiram 
- Cili padi 
- 5 ulas Bawang putih (wawa yang jenis suka makan bawang putih, if korang tak suka bawang putih banyak, boleh kurangkan)
- Sos cili (untuk menambahkan kepedasan)
- Garlic powder with parsley (optional)
- Sedikit air suam

Cara memasak : 

1. First, rebus spaghetti dalam air yang mendidih. Letakkan sedikit garam dan biarkan sehingga masak. 
P/S: Kalau korang taknak spaghetti korang tu rasa muak, rebus spaghetti tu sampai "al-dente". Al-dente ni maksud dia firm to bite. Macam mana nak tau al-dente, korang patahkan sikit spaghetti yang tengah rebus tu untuk tengok ada tak titik bulat yang kecik berwarna putih dekat tengah tengah dia. (Gambar dibawah)
Kalau ada, korang masak spaghetti tu dengan PERFECT!

sumber : sweetherseyliving

2. Bila spaghetti dah masak, toskan dan letakkan olive oil sikit supaya spaghetti tu tak melekat sesama mereka. Takde olive oil, letak minyak jagung pun boleh. Letak tepi.

3. Tumiskan bawang putih dan cili padi sehingga naik bau. Lepastu baru masukkan sotong. Biarkan sekejap sehingga sotong tu masak. Sotong ni sekejap je nak masak dalam 1-2 minit. Jangan overcook tau. Sotong yang dah masak, bila korang makan dia tak liat. 

4. Selepas sotong masak, masukkan sos spaghetti + sos tiram. Kacau sehingga rata dan biarkan sekejap dalam 1-2 minit. Lepastu, masukkan sos cili dan lobak merah/brocoli. Kalau sos spaghetti tu pekat, tambahkan air suam sikit dan biarkan dia reduce sikit. Wawa tutup dengan penutup periuk semasa tunggu dia mendidih. 

5. Bila sos dia dah reduce sikit, baru tart seasoning. Wawa tak letak garam sebab sos tiram tu dah masin, tapi kalau korang nak masin sikit lagi tambah garam dan sedikit black pepper. 

6. Rasa dah cukup sedap? Boleh masukkan spaghetti yang ditoskan dan gaul sebati dengan sos. 

7. Akhir sekali, hidangkan di dalam mangkuk dan taburkan garlic powder with parsley. 


wawa guna garlic powder with parsley jenama ni. Kalau takde atau taknak letak pun takpe. Optional. 

Selamat Mencuba ye. :)

Tuesday, May 17, 2016

PENCARIAN SPONSOR UNTUK GIVEAWAY BERSAMA WAWAAHADI

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Alhamdulillah syukur dengan rezeki yang Allah berikan. InsyaAllah wawa akan lancarkan satu giveaway untuk pembaca blog. Tapi kali ni giveaway bersama para sponsor tau. Kalau boleh, giveaway kali ni nak buat giveaway paling gempak dengan sponsor. Amacam? Ada yang murah hati tak nak jadi sponsor kali ini? 
Harapnya selepas post entri ni ada la yang sudi hadirkan nak jadi sponsor giveaway wawa kali ni. Tak mintak lebih pun, hadiah pun tak kisah korang nak bagi apa. Janji niat kita tu ikhlas nak kongsi rezeki bersama para pemenang nanti.

Yang berminat nak jadi sponsor giveaway ini kene ikot syarat syarat dia tau. Tak susah pun syarat dia. Korang kena ada niat yang ikhlas dan serius untuk menjadi sponsor (bukan yang jenis ajak ajak ayam) dan menyatakan 2 syarat seperti follow blog/instagram/twitter/facebook. Yela senang sikit nanti wawa nak check. Lagipun kalau kita mudahkan urusan orang, insyaAllah orang lain akan mudahkan urusan kita.

Berminat nak jadi sponsor? 

- Tinggalkan komen di entry ini atau boleh PM wawa melalui FACEBOOK
- Atau boleh emailkan di wawaabdhadi@gmail.com

Tidak lupa juga untuk nyatakan :

1. Blog yang nak difollow 
2. Jenis barang dan jumlah pemenang untuk disponsor
3. Like fanpage facebook/blog/google+ (kalau ada)
4. Nombor handphone anda untuk memudahkan wawa berurusan dengan korang
5. Follow instagram

P/S : Sekiranya ada tambahan syarat, boleh direct dengan wawa mana tau boleh dipertimbangkan. Hihi

InsyaAllah giveaway ni akan diadakan sepanjang bulan Ramadhan selama sebulan. Mudah-mudahan giveaway kali ni memberi kebaikan kepada kita semua. Tajuk giveaway tengah dibincangkan. Kalau korang ada idea, boleh la share di ruang komen. Mana tau idea korang akan menjadi tajuk giveaway ini nanti. :)


BIRTHDAY GIVEAWAY BY WANASEOBY.COM


Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



KLIK BANNER UNTUK JOIN 

Happy Belated Birthday Waaannaaaa ! Semoga dimurahkan rezeki dan bahagia disamping keluarga tercinta. Hihi. Semoga maju jaya je dalam dunia blog. 

Jom support giveaway sahabat kita kali ni. Hadiah dia pun comel je macam tuan dia. 

TAG  | TAG | TAG 

Thursday, May 12, 2016

MELAWAT DUYONG ART FESTIVAL

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


      Semenjak cuti sem haritu liat betul nak update blog ni. Lagi 3 minggu nak masuk kolej baru ada mood sikit tu pun kalau ada waktu free. Korang bebudak diploma ni dah dapat ke belum email dari "SALAM" (salam.uitm.edu.my)? Mesti dah dapat kan? Tahniah buat diri sendiri dan kawan kawan yang amik diploma untuk result yang bagus! Yang tak ok tu, jangan sedih tau. Kita dah usaha sekuat mungkin untuk menjawab dengan baik. Manusia boleh merancang tapi Allah yang menentukannya. 

   Minggu lepas, wawa ada pergi Duyong Art Festival dekat Pulau Duyong. Memang kebetulan sangat sebab boleh pergi sana. Tahun lepas ada tapi tak dapat nak datang sebab ada dekat Uitm. So, bila ada peluang macam ni memang wajib la pergi alang alang festival tu buat dekat kampung sendiri. 


Festival ni diaadakan selama 2 hari je tau. Jumaat dan Sabtu bermula pada pukul 5 petang sampai la malam. Macam macam aktiviti ada dekat sini seperti silat, pertandingan mewarna, pameran dari muzium, seni lukis, jualan dan lain-lain. Para peniaga yang join festival ni akan berniaga bersila di atas jeti. 

(gambar dari utusan online)



Kalau pergi waktu malam memang cantik sangat. Dihiasi dengan lampu lampu. Waktu dia pun terhad kalau gerai yang jual makanan yang sedap sedap, macam pisang goreng panas la. Yang menyanyi pun ada. Boleh la santai santai sikit sambil amik angin. 

(gambar dari utusan online)

Kalau next year ada lagi, korang jangan lupa join sekali tau. Memang meriah sangat dan akan ada perkhidmatan bot penambang dari Pasar Payang ke Pulau Duyong. Tambang pergi balik RM2 je. Boleh la pergi Pasar Payang join Fun Fair dekat icity Pulau Warisan. 


Nah hakak payung gambar sikit. hihi

Tuesday, May 10, 2016

1st Giveaway by Aura Queen

1st Giveaway by Aura Queen 

1st Giveaway by Aura Queen.Giveaway ini diadakan sempena PEMBUKAAN BLOG AURA QUEEN ORIGINAL.Doa dan harapan kami di Aura Queen,semoga anda sudi join ya.Semoga Giveaway ini mendapat sambutan dari sahabat blogger sekalian.Giveaway Aura Queen ini adalah tajaan sepenuhnya AURA QUEEN ORIGINAL.Giveaway terbuka kepada semua blogger di Malaysia.1st Giveaway by Aura Queen bermula pada hari ini,6 May 2016 dan akan berakhir pada 31 May 2016 jam 11.59 malam.Cepat cepat JOIN.Aura Queen mencari LIMA PEMENANG BERTUAH yang akan memenangi WANG TUNAI RM50 dan juga Feminin Wash AURA QUEEN.


*SILA TEKAN BANNER DIATAS UNTUK JOIN*

SYARAT SYARAT 1st GIVEAWAY by AURA QUEEN 


1 - BUAT SATU ENTRI GIVEAWAY
Buat satu entri bertajuk " 1st Giveaway by Aura Queen ''.

2- FOLLOW BLOG 

3- LIKE PAGE FACEBOOK

4- FOLLOW INSTAGRAM

5. Copy CODE di bawah dan PASTE di ruangan html 

6. Copy paste LINK entri GIVEAWAY anda hanya di ruangan komen entri Giveaway ini sahaja


Feminin Wash AURA QUEEN


Feminin Wash AURA QUEEN , Feminine Wash Aura Queen


Rahsia Penjagaan Bahagian Intim Wanita Bersama Feminin Wash AURA QUEEN

- Menjadikan bahagian intim wanita akan terasa harum dan segar sepanjang hari..." Feminin Wash AURA QUEEN boleh membantu menyelesaikan masalah kegatalan bahagian intim wanita dan menghilangkan bau.Haruman mempesona..Kesegaran yang kekal lama...Feminin wash AURA QUEEN terbaik untuk wanita masakini.
- Aura Queen menggunakan bahan-bahan tradisi di tambah baik dengan yang moden menjadikan Feminin Wash AURA QUEEN terasa harum segar dan mendapat kebaikannya pada si pemakai .

Kelebihan Feminin Wash AURA QUEEN 

- Bau wangiannya yang segar 
- Kandungannya pekat dan menjimatkan 
- Terasa nyaman bila digunakan dan kesegaran berpanjagan 
- Memberi keyakinan diri 


Fungsi Feminin Wash AURA QUEEN 

- Mengatasi masalah keputihan 
- Mengatasi masalah bau yang tidak menyenangkan 
- Antiseptik ( menghalang bakteria dan fungus ) 
- Menghilangkan kegatalan 
- Menganjalkan dan memelihara kulit 
- Menstabilkan PH vagina 
- Mencerahkan 
- Mengetatkan 
Kandungan : Aqua, Sireh, Manjakani, Aloe vera, Kacip fatimah, Garam bukit, Cola lipid 

Cara Penggunaan Feminin Wash AURA QUEEN 

- Titiskan pada tapak tangan dan cuci pada alat sulit wanita hingga berbuih,biarkan 3 hingga 4 saat dan bilas sehingga bersih. 

Isi kandungan 100ml 

Maklumat Lanjut Feminin Wash AURA QUEEN


Untuk respon lebih cepat ( pertanyaan/order ) anda boleh Call,WhatsApp atau Sms no tertera di bawah :

📞 014-9323212
📞 014-9323212
📞 014-9323212

FEMININE WASH AURA QUEEN SAHABAT BAIK ASET ANDA !!
FEMININE WASH AURA QUEEN HARUMAN PENCETUS KETERUJAAN SUAMI....


1st Giveaway by Aura Queen adalah tajaan sepenuhnya Aura Queen Original.Terima Kasih kerana sudi join Giveaway ini.