SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Monday, September 29, 2014

GIVEAWAY 2014 MIALIANA.COM

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

CABARAN 30 HARI [HARI 14] : CERITA KASUT SAYA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


sumber google.


Begitu banyak wawa terlepas cabaran 30 hari ini. Rasa tidak adil pula bagi wawa. Nak mengundur diri, rasa dah nak masuk separuh jalan. Jadi diteruskan juga cabaran ini walaupun cabaran ini bakal tamat dalam masa 2 atau 3 hari lagi. 

Cabaran 30 hari ini lebih kurang macam buku "The Pocket Scavenger" yang ditulis oleh Keri Smith, peminat wawa. Tapi isi dalam buku ini lagi banyak dan lagi banyak misinya. Teringin juga wawa nak buat cabaran yang ada dalam buku ini untuk blogger di luar sana.

Dalam cabaran hari ke 14 wawa kena bercerita mengenai kasut saya. Wawa bukan seperti perempuan lain yang memiliki kasut berpasang-pasang banyaknya. Bagi wawa satu pasang dah memandai untuk wawa bawak pergi jalan-jalan, majlis rasmi. Untuk bersukan tu, tak. Wawa tak bersukan lepas habis sekolah. 

Maaf tak ada gambar pula nak tunjuk. Apa-apa pun, kasut wawa ini dibeli oleh mak dan ayah ketika wawa di tingkatan 4. Untuk tahun ni, hampir 2 tahun wawa masih setia memakainya. Walaupun sekarang nampak agak lusuh, tapi wawa lebih selesa memakainya. Dah banyak sangat kasut ni berbakti kepada wawa. Malahan, kasut mak dan ayah wawa bagi ini lebih tahan berbanding kasut yang wawa beli sendiri sebelum ini.

Rasanya itulah kehebatan pilihan ibu bapa kita. Mereka memilih kasut yang terbaik untuk anak-anaknya pakai supaya tampak lebih selesa dan tahan lama. Dan kasut itu menjadi kasut kegemaran wawa untuk dipakai selalu walaupun rupanya sudah berusia. Alhamdulillah.

Friday, September 26, 2014

PRELOVED GIVEAWAY

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.





Ini pertama kali wawa join preloved giveaway. Dan tahniah kepada yang menganjukan preloved giveaway ini kerana idea anda sangat bagus. Sekurang-kurangan barang yang kita tak nak tapi masih tip top lagi boleh bagi dekat orang. Agaknya wawa pun sekarang nak lancarkan juga giveaway pertama wawa. Tapi sedang berfikir untuk mencari hadiah dan sponsor. 

Antara hadiah prelove yang bakal korang dapat daripada annur ialah : 

JAP! KLIK BANNER DULU UNTUK JOIN!

Untuk hadiahnya pula, 

jeng jeng jeng.....



-powerbank-


-hp samsung touch screen-


-original party scrabble dari mattel-

Tu baru hadiah top refferal. Bagi hadiah saguhati pula, pihak penganjur akan sediakan 3 set hadiah tambahan berupa new item. Semuanya menarik ok.

Kalau la wawa dapat. Ni "kalau" ok. Wawa nak hadiah original party scrabble sebab perangai macam bebudak lagi. Rasa macam best je permainan dia. Kalau dapat powerbank pun best jugak. Mudah nak cas hp kat mana-mana je.

Last sekali, wawa nak tag semua blogger yang datang blog wawa untuk join preloved giveaway ni. Puan gojes, mamaniza, syiralokman, ayu insyirah, farah waheda, MG schmidt, fhatin amelia dan lain-lain. Sila join ye. Wawa tag anda semua. Hihi

Wednesday, September 24, 2014

SIMPLE GIVEAWAY & BLOGWALKING by YANA PINK BLOSSOM

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.





Assalamualaikum w.b.t.


Klik BANNER untuk join

SIMPLE GIVEAWAY & BLOGWALKING by Yana Pink Blossom secara rasminya bermula pada 23 September 2014, jam 11.00 pagi dan akan berakhir pada 30 September 2014, jam 11.59 malam, 1 minggu sahaja. Tujuan utama giveaway ini adalah memudahkan Yana untuk blogwalking ke bloggerista semua yer. Kita boleh berbalas kunjungan sesama peserta. Semua bloggerista dijemput join giveaway ni.


HADIAH : 
WANG TUNAI RM10 x 5 pemenang

*Pemenang akan dipilih melalui random.org


SYARAT-SYARAT :
1. WAJIB follow blog Yana Pink Blossom
                                               2. WAJIB like Fanpage 
3. Buat entri bertajuk Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM
4. Copy Coding dan paste di ruang HTML entri anda
5. Tinggalkan URL entri korang di SINI
6. Siap & Good Luck (^^,)



CABARAN 30 HARI [HARI 13] : 5 BLOG KEGEMARAN

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.




Hampir seminggu lebih wawa menghilangkan diri dalam dunia blog. Dan selama tu jugalah wawa tak melaksanakan tugas wawa dalam mengomen dalam blog tuan denaihati.com. Aduhai, masih banyak lagi tugasan yang perlu dibereskan minggu ini juga. Cabaran ini pun dah banyak tertunda. Betul lah cakap orang tua dahulu, sekali kita berhenti, melarat la jadinya.

Dalam cabaran hari 13 ini, wawa nak kongsi dengan korang semua 5 blog yag menjadi kegemaran wawa apabila blogwalking. 

1. Blog yang ringan.

Kebanyakan pembaca lebih gemar melawat blog yang ringan. Sekali bukak je, tak sempat nak kelip mata dah keluar blog yang kita search tu. Bukan apa, cuma nak berpesan masa itu emas. Satu lagi, sebagai blogger kita kena la tahu yang manusia ni lain orang lain perasan. Kalau ang jenis sabar tu, Alhamdulillah. Kalau dapat yang jenis tak sabar tu? Tak semena-mena kita spoilkan mood diaorang nak baca blog kita kan? 

2. Lagu.

Dulu wawa suka blog yang ada lagu. Bahkan blog wawa dulu pun ada juga pasang lagu. Tapi sekarang wawa tak suka dengar lagu yang dipasang di setiap blog.  Kalau ada blogger yang blog dia pasang lagu baca entri ni, jangan terasa tau. Tak bermakna korang pasang lagu dekat blog, wawa tak suka baca blog korang. Ni sebab atas masalah kesihatan sendiri. Memandangkan wawa selalu migrain jadi bunyi bising sangatlah tidak selesa. Sebab tu wawa selalu mute volume dekat laptop dan ejas brightness paling gelap dekat laptop ni. 

3. Tak ada paparan like page dulu baru boleh baca entri.

Yang ni part yang wawa bukanlah tak suka sangat. Kalau tunggu dalam 5 saat tu tak apa lagi. Tapi ada sesetengah web tu, dia suh tunggu sampai beribu saat baru boleh baca entri. Tak baik tu pakse orang like page. Hihi. Ni kalau wawa jumpa yang ni memang betul betul wawa tekan pangkah je. Tak ada belas kasihan dah haha. 

4. Simple.

Wawa seorang yang simple. Jadi bila blogwalking, wawa suka tengok blog yang simple. Tak ada tokok tambah widget hujan turun, selamat datang ke, cctv ke. Sebab wawa rasa lagi memberatkan blog. Bagi wawa, tak semestinya blog yang banyak widget je terkenal. Perkara ni bergantung kepada penulisan kita dalam menarik perhatian pembaca. 

5. Penulisan yang ringkas, menarik dan mudah faham.

Sebagai pembaca, wawa suka baca blog yang menulis dengan ringkas, menarik dan mudah faham. Kalau bercampur lawak sikit tu lagi la suka. Contoh macam blog Ben Ashaari. Entah kenapa rasa menarik je setiap entri yang ditulis oleh Ben Ashaari. Tak perlu nak baca panjang-panjang macam yang korang baca entri wawa sekarang ni.  Sampai kekadang tu otak korang berpusing dengan huruf-huruf sehingga nak muntah. Kan?

Dah cukup wawa senaraikan 5 blog kegemaran. Kalau boleh nak list lebih lagi tapi syarat nak 5 je dan memandangkan wawa ni banyak terlepas cabaran jadi kena kejarkan juga sampai berjaya. 

Maaf, daku kurang sihat minggu lepas. 

Tuesday, September 16, 2014

CABARAN 30 HARI [HARI 12] : 5 WISHLIST ANDA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.




Sekali skip cabaran 30 hari rasanya macam nak skip selalu. Nasib baik wawa kuatkan juga azam ni nak menghadap laptop. Hari-hari menghadap laptop boleh rabun mata wawa ni. 
Untuk cabaran hari ke 12, wawa kena kongsikan 5 wishlist wawa. Kalau diminta 100 wishlist pun agaknya wawa boleh kasi 200 wishlist kot. Kikiki..

Antara 5 wishlist gempak yang wawa akan kongsikan : 

MENANG DALAM CABARAN IPHONE 5s - Memandangkan wawa pernah berangan nak memiliki iphone, jadi wawa pun joinlah cabaran Iphone 5s yang dianjurkan oleh Tuan Denaihati.com. Dan Alhamdulillah wawa berjaya ke pusingan kedua yang mana pusingan ini tengah hangat di pasaran. Ya Allah, berdebar rasanya. Semua peserta sibuk bersaing untuk menang. Wawa mohon korang semua doakan wawa berjaya menang iphone dari tuan denaihati.com ye. Nanti kalau berjaya, boleh la wawa nak buat segmen kesyukuran sikit. Hihi. 

SAMBUNG BELAJAR - Ini wishlist tahun 2014. Memang dah lama wawa nak pergi belajar tapi belum ada rezeki lagi memandangkan wawa terpaksa tolak tawaran uitm. Sekarang wawa sedang menunggu tawaran kedua wawa. Mudah-mudahan ada rezeki wawa untuk belajar di universiti.

MENJADI BLOGGER TERKENAL - Dari dulu memang wawa berangan untuk menjadi seorang blogger yang terkenal, dihormati dan disegani. Alhamdulillah, sedikit sebanyak wawa berjaya menarik perhatian para pembaca untuk ke blog wawa walaupun tak ramai. Biar lah sedikit pun, lama-lama nanti In Sha Allah berhasil.

KAHWIN - Rasa tak sabar nak kahwiiiinnnnn. Memang semua impian orang ramai. Zaman sekarang, ramai yang berkahwin awal unutk mengelakkan berlakunya maksiat. Kawan wawa pun dah ada yang berkahwin dalam usia 18 tahun. Tapi wawa nak kumpul duit, belajar,kerja dulu. hihi.

BUAT MACAROON - Mengikut perancangan wawa, dah lama nak buat macaroon sendiri tapi tak berkesempatan lagi nak buat. In Sha Allah sebelum wawa pergi belajar nanti wawa akan buat macaroon ni dan kongsikan di blog. 

Dah pun cukup 5 wishlist wawa untuk hari ke 12. Dah lama kekwa tak berkongsi resepi ye? Apekata esok kekwa kongsi cara nak makan buah congkak? 


Sunday, September 14, 2014

CABARAN 30 HARI [HARI11] : KENANGAN LUCU ZAMAN KANAK-KANAK

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.





Malam ni wawa nak bawak korang semua kembali ke zaman kanak-kanak. Bila diingat kembali kisah silam memang best. Rasanya tak jenuh nak bercerita kalau korang jadi kawan satu kelas. Nak bercerita kat blog panjang-panjang, masa tidak mengizinkan. Memandangkan malam ni wawa plan nak melukis satu dua gambar yang belum tentu menjadi. 

Antara kenangan yang segar dalam ingatan :

Bermain masak-masak. Dulu masa kecik-kecik main masak-masak guna pasir ni memang faveret. Selalu ajak kawan main depan tangga rumah. Lepas tu berlakon ajak kawan jadi mak, ayah, anak-anak. Pasir tu pulak letak air sikit nak bagi dia jadi bentuk, kertas kalendar pula buat bungkus nasi. Petik daun buat ulam. Kalau ada family bakar sampah, selalu cucuk buah belimbing dengan kayu lepastu bakar kat api. Kononnya nak buat belimbing bakar la untuk main masak-masak. Memang best sangat.

Bermain air. Waktu wawa kanak-kanak dulu, selalu la kampung wawa ni banjir. Dan dulu masa kecik wawa selalu mintak nak banjir tak surut sebab nak main air punya pasal. Tiap kali tiba je musim tengkujuh, mesti nak main air. Hujan ke tak hujan ke redah je. Waktu tu, tak ada orang nak larang. Kalau malam-malam, duduk tepi beranda rumah tengok air sungai pasang masuk dalam kampung sambil ditemani bunyi katak dan cengerik. Tenang je rasanya. 

Makan buah congkak dan butir jambu golok. Buah congkak dan butir jambu golok ni memang feveret wawa masa kecik dulu. Memang ingat cara sampai sekarang cara nak makan. Dulu, kami sekeluarga duduk ramai-ramai makan, meriah rasanya. Buah ni sedap dimakan panas-panas. Pantang nampak je buah tu ada mesti nak. Nanti wawa update entri ye. 

Kena cubit. Zaman wawa umur 5 atau 6 tahun, tadika sebelah rumah je. Tapi punyalah penakut sampai ajak nenek teman dari pagi sampai balik. Walhal sebelah rumah je pun. Dan kerap juga wawa pergi tadika pukul 11 pagi. (1 jam nak balik). Hihi. Ada satu kisah dekat tadika dulu, ada seorang budak perempuan ni umur dia 5 tahun dan wawa masa tu umur 6 tahun, boleh ke patut dia cubit tangan wawa sampai wawa menangis. Lepas tu, memang tak berkawan la kejap. Tapi budak-budak sekejap je gaduh.  Lama tu berbaik balik.

Darjah satu. Ni moment yang tak boleh nak lupa. Masa wawa darjah satu dulu, tak pakai tudung tadi. Naik darjah dua baru mula pakai tudung. Memandangkan zaman kecik dulu wawa penggemar kepit rambut kecik bintang comel kelip-kelip tu, memang setiap harilah mak wawa pergi beli dekat kedai. Bila dah hari-hari beli kepit rambut baru, memang hari-hari jugak lah wawa letak kepit rambut ni dekat kepala. Buka satu dua je letak. Tapi semua kepit rambut yang ada tu wawa letak di kepala. Boleh bayang tak? Sampai lah, ada seorang ustazah kesayangan wawa ni tegur mintak kepit rambut satu.  [kepit rambut = sepit rambut]

Dan last sekali, 

Arwah Tokki. Kenangan ni memang wawa tak akan lupakan seumur hidup. Kejadian ini pun masih segar lagi dalam ingatan wawa. Waktu ni budak-budak lagi. Wawa ingat lagi wawa dibeli basikal roda tiga dan mainan kekuda plastik berwarna kuning oleh tokki wawa.


Lebih kurang macam gambar di atas rupanya, tapi ada rambut warna merah dekat kepala. Wawa rasa tu hadiah paling wawa suka sekali masa zaman kecik dulu. Mainan ni masih simpan lagi sekarang dengan baik. Memandangkan umur baru je 4 tahun, memang wawa tak tau apa-apa pasal kematian tapi saat tokki wawa kembali kepada Maha Pencipta, memang wawa tak boleh lupa sampai sekarang. 

Al-Fatihah kepada Arwah tokki wawa. Semoga beliau ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. 

Kalau nak cerita lagi, memang tak akan habis sampai esok. Jadi sampai disini saja wawa kongsikan kenangan wawa zaman kanak-kanak. 

Terima kasih sudi singgah di blog wawa. :)






GIVEAWAY BY NAZA TUPPERWARE. JOM JOIN!!

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


TAMAT : 15 OKTOBER 2014



TAG : 

TUGASAN KEDUA CABARAN IPHONE 5S BY DENAIHATI.COM DAH KELUAR!

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Mengenai cabaran iphone 5s yang pertama, Alhamdulillah team denaihati.com memilih wawa untuk ke pusingan yang seterusnya. Korang boleh baca entri wawa mengenai cabaran iphone 5s impian setiap blogger di  LINK INI. Bila dah terpilih dalam cabaran pertama, mesti tak sabar untuk pergi ke cabaran seterusnya kan? Jadi, hari ini wawa nak bagitahu dekat semua peserta yang tugasan kedua cabaran iphone 5s dah keluar hari ini. Sabar-sabar. Jangan menompat lagi tau! Sebelum tu, check dulu nama blog korang tersenarai atau tak dalam cabaran kedua. Kalau ada, Alhamdulillah dan tahniah!


(Sekiranya ada senarai peserta yang tertinggal, boleh PM pihak denaihati.com di SINI)

Tugasan kedua yang diberikan oleh team denaihati.com kali ini tidaklah susah mana. Yang penting korang kena ALERT selalulah. Untuk cabaran kali ini, para peserta perlu menjadi top 70 penulis komen untuk kiraan komen bertarikh 15.09.2014 sehingga 15.10.2014. Nampak agak susahkan? Untuk makluman korang, cabaran ini berjalan selama sebulan. Jadi, kalau buat ramalan ni, agaknya 100/300 jugak ni nak berjaya. Mudah-mudahan ada rezeki wawa. 
Untuk baca maklumat seterusnya boleh tekan SINI SINI SINI SINI. 

Tapi korang janganlah mengalah. Usaha dulu mana tahu ada rezeki kita. 


Walaupun iphone 6 sudah dilancarkan beberapa hari yang lalu, tapi keinginan hati ini lebih kuat untuk memiliki iphone 5s berbanding iphone 6. Bila dengar iphone 6 rasa tawar je hati. Mungkin akibat terkena penangan cabaran iphone 5s kot. Sekali dah jatuh cinta, tak pandang yang lain. (setia jugak wawa ni ye?)

Wawa harap semua para peserta jujur dalam persaingan ni. Menang dan kekalahan tu adat dalam pertandingan. Kalau kita jujur, insyaAllah kemenangan itu berpihak pada kita. Yang penting, usaha kita. Semoga kita semua berjaya bersaing secara sihat ye dalam Tugasan Kedua Cabaran Iphone 5s

Para penaja yang dihormati :

http://amariman.com (PENAJA UTAMA)

http://www.ombakcreatives.com
http://wowberita.org/
Japan Budget Trip

Dan Arwah Syuhada Baharudin (http://www.syuhada1981.com @ http://syuhadabaharudin.com) juga salah seorang penaja. Kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah. Semoga tajaan ini menjadi sedekah yang diterima oleh Allah SWT.


InsyaAllah, amin.




SIMPLE SEGMEN BY AINIM RASHIHAH

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.




Assalamualaikum...

Hari cuti begini, Ainim nak buat simple segmen khas buat pengikut dan juga pembaca blog AinimRashihah.blogspot.com. Segmen ni kita main klik klik je tau.

Syarat segmen pun mudah sesangat.
1 - Buat satu entri dengan tajuk "Simple Segmen By Ainim Rashihah"
2 - Terbuka untuk pengikut dan pembaca blog ini. Kalau belum, sila follow dulu ya.
3 - WAJIB klik setiap link 'This' di bawah ini.
4 - Copy coding yang diberi ini, dan paste ke HTML. Dah siap ikut semua step, Tinggalkan URL            penyertaan di kotak komen dibawah ini ya.

Segmen ni berlangsung sampai hari Ahad, 14 September 2014, jam 8pm je ya. Dah nama pun simple segmen kan. Selamat bersegmen semua.

CABARAN 30 HARI [HARI 10] : APA DI DALAM HANDBAG ANDA?

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Wawa terlepas satu cabaran hari ke 10 memandangkan semalam ribut. Nak tak nak terpaksa juga batalkan hajat nak update blog sebab ribut kuat. Nanti tak semena-mena laptop dan wifi kena sambar petir. 

Apa yang ada dalam handbag wawa kali ni meh kita curi-curi tengok. Isi dalam bag wawa ni memang tak macam korang semua ada make up, purse, perfume semua. Wawa tak pandai berfashion. Wawa suka kumpul barang yang comel.  Kalau dah nama perempuan, berfungsi atau tak barang tu, kalau rupa dah cantik memang simpan. Kan?

Seperti dalam gambar tu, wawa selalu letak novel dalam bag sebagai langkah berjaga-jaga kalau rasa penat menunggu lama. Kalau ada 2 3 buah buku komik lain, memang wawa sapu je letak dalam bag. Baca atau tak tu lain kira. Lumrah hidup. Kalau bawak, tak rasa bosan, nanti bila tak bawak pulak, rasa bosan. Sama lah macam barang yang kita cari. Bila perlu, tak jumpa cari, bila tak perlu, tak cari pun dah jumpa. 

Duit kertas RM1 dan duit syiling 20sen memang ada dalam bag untuk spare. Wawa memang tak bawak duit banyak kalau keluar. Maklumlah, zaman sekarang kes ragut mana-mana je ada. Nak bawak duit banyak pun tak berani. Cukup la ni buat makan kedai mamak. 

Segala kartun canimals yang korang nampak tu semuanya wawa dapat semasa Monsoon Cup tahun lepas. Sampai sekarang simpan. Nak buang sayang sebab semua tu wawa boleh jadikan sebagai penanda buku, atau sebagai kenangan. Resit pembayaran ni memang selalu ada dalam bag. Entah sebab apa rasa malas pulak nak pergi buang. Hmm. 

Lip scrub dan lip balm memang bawak selalu memandangkan bibir wawa kering dan kusam. Kalau nak guna, boleh selok je dalam bag ni. Dan plastik tu wawa letak dalam bag sebagai langkah berjaga-jaga mana tahu ada kecemasan ke apa. Orang cakap sediakan payung sebelum hujan. 

Pensel 8B dan nota kecil tu memang dah setia dalam bag wawa sejak tahun lepas lagi. Maklumlah, pergi sekolah pun pakai bag tu, keluar pun bag tu. Tak ada orang nak sponsor bag untuk wawa ke kat sini?

Kad library dan jarum memang wajib ada dekat bag memandangkan wawa selalu pergi library dan penggemar shawl. Jadi, kalau nak pinjam buku ke, shawl tercabut pin ke, boleh cari dalam bag tu je. Memang ada. Paperclip pun ada. Limited edition sebab ada satu je. Hehe. 

Oh ya, buku nota dan marker sharpie tu baru je wawa beli 2 3 minggu lepas. Ingatkan nak pakai untuk lukis, tapi bila lama tangan tak pegang pensel rasa kaku pula nak melukis. Huhu. So, kena peram la dulu dalam bag tu. 

Yang selebihnya, ada tisu, lotion tangan dan coklat. Barang berharga memang tak akan ada la. Sebab manusia sekarang macam-macam perangai. Takut nak bawak barang berharga. Bag ni pun murah je beli kat tepi jalan. Tak berani nak beli yang mahal-mahal. 

Semoga Allah melindungi kita selalu, amin. :)

Thursday, September 11, 2014

GIVEAWAY SEXY SHADES BY LABYRINTH

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



KLIK BANNER UNTUK JOIN!

TAMAT : 30.09.2014

Anyone yang nak menang Rayban aviator dark green dan sexy shades red in colour boleh join giveaway ni cepat-cept-cepat sebelum tamat. 



Wawa pun sedang mencuba nasib untuk join mana tahu ada rezeki boleh dapat. hihi. Kalau wawa menang, ni kira first time la wawa bergaya dengan sunglass. Acecece. 

Anyway, Goodluck! :)

CABARAN 30 HARI [HARI 9] : 5 LELAKI YANG MENARIK PERHATIAN ANDA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.




Untuk cabaran hari ke 9 wawa kena listkan 5 lelaki yang menarik perhatian wawa. Dulu waktu sekolah selalu la gosip-gosip dengan kawan nak future husband macam mana. Haha. Tapi yang pasti, kita cuma mampu merancang je, yang menentukannya Allah. Dan wawa pun berharap jugak supaya wawa diketemukan dengan jodoh yang baik macam sekarang. InsyaAllah. 


TAAT PADA PERINTAH ALLAH
-untuk membina keluarga yang bahagia dan harmoni kenalah pandai dalam mencari pasangan hidup. Dan wawa nak lah bakal suami wawa ni menjadi ketua keluarga yang bertanggungjawab dan sentiasa menjadi imam dalam setiap solat. Suami yang mampu menegur, memberi nasihat dan sentiasa memperingati isteri dan anak-anaknya tentang dunia,akhirat,dosa,pahala dan sebagainya. 

PENYAYANG
-untuk mempunyai suami yang bersifat penyayang memang impian wawa. Baik penyayang sesama manusia mahupun terhadapan haiwan. Orang cakap suami penyayang yang ni sejuk dipandang dan sukar untuk cepat marah. 

SABAR
-wawa suka lelaki yang sabar dalam menghadapi pelbagai perkara. Macam dalam drama korea tu, walaupun penat lelah baru balik kerja campur dengan stress lagi tapi sebab sayang dia tetap melayani anak-anak dan isteri.

KEPIMPINAN 
-dalam memilih lelaki, wawa akan tengok sikap kepimpinan dia. Sebab ni untuk kebaikan diri dan keluarga juga. Lelaki yang mempunyai sikap kepimpinan ni mampu membimbing dan melindungi keluarga mereka dari pelbagai cabaran dengan selamat.

RAJIN DAN MEMAHAMI
-wawa suka melihat lelaki yang rajin buat kerja rumah. Maksudnya, bila isteri tengah memasak, si suami datang tolong. Bila kita ada masalah, dia datang jadi pendengar setia. Rajin dalam mencari rezeki yang halal untuk menyara keluarga. 

[SEGMEN BEN ASHAARI] IMPIANKU SEORANG BLOGGER!

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.

BEN ASHAARI

KLIK BANNER UNTUK JOIN!

TAMAT : 11.09.2014 / 8 MALAM

Hari ini wawa nak join segmen yang dianjurkan oleh Ben Ashaari. Buat pertama kalinya wawa join, entah sempat ke tak ni nak menaip sebelum pukul 8 malam nanti. Korang apa tunggu lagi, cepat join segmen Ben Ashaari ni. Bukan senang tau Ben Ashaari nak buat segmen. 



LATAR BELAKANG ANDA
Nama penuh Wadhihah. Orang yang tak biasa selalu je panggil Wad-hi-hah. Family dan kawan-kawan selalu panggil "wawa" je. Kalau dah rapat sangat wa, wawe. Korang nak panggil apa-apa pun wawa tak kisah. Asal nama tu baik untuk disebut. Tapi jangan lah pulak korang panggil wawa ni Siti Nurhaliza ke, nanti tak pasal-pasal kembang pulak hidung wawa ni. Hihi. Wawa dilahirkan di Terengganu. Menetap disini dari kecil sampai lah dah besar panjang. Wawa ada 9 ekor kucing dan hidup macam orang yang dah berkawin sebab kena jage kucing setiap masa. Sekarang wawa tengah menunggu panggilan untuk masuk ke sebuah kolej. InsyaAllah keputusannya keluar pada bulan 10 nanti. Wawa mintak sangat korang doakanlah supaya wawa ni dapat pergi belajar u ye.  

Dulu wawa pernah mula berblogging pada tahun 2010/2011. Lepas tu berhenti. Dan pada tahun 2013/2014 wawa mula berblogging dari 0 follower kepada follower yang ada sekarang. Pada kali ini, azam wawa memang nak active dalam berblogging. Walaupun wawa tak tahu mana selok belok nak edit blog, tapi wawa yakin dengan usaha sikit-sikit lama-lama jadi bukit. 

KELEBIHAN BLOG ANDA
Sejujurnya kalau tengok balik blog putih+daisy wawa ni, rasa bangga pada diri sendiri pun ada sebab selama setahun usaha wawa untuk menjayakan blog ni, ada juga berbuah hasilnya. Alhamdulillah dan tahniah kepada diri sendiri. Kelebihan blog wawa, apa yang wawa rasa penting, wawa akan kongsikan bersama. Seperti resepi, review, tips, sinopsis drama dan banyak lagi. Wawa menulis disini pun kebanyakkannya berdasarkan dari pengalaman diri sendiri dan tidak akan copy paste entri orang lain semata-mata untuk kepentingan diri sendiri. Kalau dari segi tips, memang ada yang wawa share dari blog lain kepada blog wawa dengan meletakkan link blog tersebut sebagai sumber maklumat yang wawa dapat. Dan wawa harap dengan entri yang wawa wujudkan dalam blog ini dapat membantu blogger lain.

IMPIAN ANDA APABILA MENJADI BLOGGER
Semua orang ada impian masing-masing. Ramai blogger sekarang terkenal dan itu merupakan salah satu impian wawa juga. Tapi bukan niat untuk menjadi femes atau jadi artis. Kalau boleh biarlah wawa jadi blogger ni hanya sekadar untuk berkongsi pengalaman, nasihat, tips dll kepada pembaca dan diri sendiri. Sekali sekala, wawa nak juga setiap penulisan wawa ni dibaca oleh korang disamping dapat memberi manfaat kepada semua macam Ben Ashaari ni. Sekiranya ada peningkatan pada blog, Alhamdulillah. Kalau ada rezeki wawa untuk menang mana-mana cabaran yang diadakan, Alhamdulillah, rezeki yang Allah berikan untuk melihat sekuat mana keimanan wawa ni bila berjaya.

Tujuan lain wawa berblog pun mestilah nak berkenal kenalan dengan blogger lain walaupun di alam maya. Orang cakap nak eratkan hubungan silaturrahim ni tak kira alam maya ke alam nyata. Kalau diberi peluang, wawa nak juga join event yang diadakan untuk blogger tu. Tapi niat tu kena hold dulu sebab baru 18 tahun jadi tak sesuai lagi kot. Hihi. 

Akhir kata, goodluck wawaabdulhadi.blogspot.com. 












Wednesday, September 10, 2014

CABARAN 30 HARI [HARI 8] : 5 LAGU CINTA KEGEMARAN ANDA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.

i love music by saintcat d331lyl Best Photography Love Music Photos Free Download

Malam ni berjiwang la pulak wawa. Sejujurnya wawa memang tak nyanyi, tak pernah ada bakat menyanyi ni dalam diri wawa. Kalau setakat menyanyi dalam hati tu takpe lah sebab perasaan kita je yang tahu tone lagu yang kita nyanyi. Tapi bila tengok drama, wawa suka la jugak dengar diaorang menyanyi. 

Kalau tak buat entri 5 lagu kegemaran anda, banyak je tajuk lagu keluar dalam kepala ni, Tapi bila sampai masa nak buat entri ni, mula lah hilang semua tajuk lagu yang jiwang-jiwang. 

Lagu kegemaran wawa yang wawa rasa tak puas dengan ialah semua lagu yang dinyanyikan oleh  Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Wawa dari kecik penggemar cerita melayu yang dilakonkan oleh Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Dan sampai sekarang, wawa masih tengok lagi even cerita yang ditayangkan tu dah beratus-ratus kali tayang. Lagu yang didendangkan dalam cerita tu pun sedap. 

Lagu kegemaran wawa yang kedua ialah lagu Allahyarham Sudirman. Lirik lagu yang dinyanyi oleh Allahyarham Sudirman ni sangat mendalam. Kalau kita menghayatinya betul-betul memang boleh mengalir air mata ni. Hampir kesemua lagu Allahyarham Sudirman wawa minat. 

Yang seterusnya, wawa suka dengar lagu hindustan. Kalau ada je babak Shah Rukh Khan, Salman Khan comfirm semangat nak dengar. Haha. Tapi bagi wawa sekarang hindustan sekarang memang tak boleh nak lawan dengan cerita hindustan zaman dulu macam Kuch Kuch Hota Hai, Mann, Dil To Pagal Hai dan banyak lagi. 

Lagu drama korea memang selalu menjadi kegemaran wawa setiap masa. Kalau dua drama wawa tengok, comfirm semua lagu dalam drama tu wawa suka dengar walaupun dia pasang musik instrumental. 

Last sekali, wawa suka dengar lagu Your Calldan Fall for you - Secondhand Serenade. ;)



[RESEPI] CHURROS

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Hai uolls. Hari kekwa nak kongsi resepi bersama korang. Dah lama tak share resepi dekat blog. Ada lebih kurang dua entri jugak ni kekwa nak kongsi resepi. 

Resepi kekwa pada hari ini kepada uolls semua ialah resepi churros. Churros ni macam kuih belimbing je. Tapi churros lebih ranggup dan panjang. Kalau kuih belimbing, dia berisi sikit. Ni 1st time kekwa buat churros ni dah menjadi. Hasilnya wa-la-weh sedap nohh. Boleh kasi 5 thumbs up!
Tak banyak bahan yang korang perlukan untuk buat churros ni. Geledah sikit dapur, jumpalah bahan nak buat churros ni. 

BAHAN-BAHAN CHURROS

- 1 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar butter (wawa pakai planta)
- 1 sudu besar gula
- 1 cawan air kosong
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- secubit garam
- 1 biji telur ayam (dipukul sebentar)
- minyak masak secukupnya untuk menggoreng


APA YANG DIPERLUKAN :

- piping bag 
- Nozzle yang muncung bintang

P/S : Kekwa tak ada nozzle yang bermuncung bintang jadi kekwa guna acuan untuk buat kuih bunga cina je. Menjadi jugak. 


CARA MEMBUATNYA :

1. Masukkan 1 cawan air dan biarkan air tersebut mendidih. Kemudian, masukkan butter, gula dan garam. Kacau sehingga sebati. (Gunakan api yang sederhana)

2. Apabila acuan sudah sebati, perlahankan api yang kecil dan masukkan tepung yang telah diayak, sedikit demi sedikit supaya tepung tidak berketul-ketul. Kacau sehingga sebati dan tutup api. 
P/S : Kalau masih ada berketul-ketul sikit korang jangan risau, nanti lepas kita uli dia akan okay. 

3. Masukkan telur yang telah diputar sedikit demi sedikit. Kemudian, masukkan esen vanila ke dalam adunan tadi. Kacau sehingga sebati. Kalau adunan dah sejuk sikit bolehlah korang uli dengan tangan. 

4. Setelah siap, masukkan adunan ke dalam piping bag. 
(Kekwa letak dalam acuan kuih bunga raya cina je, saiz panjang dia tu sampai adunan yang kita letak dalam acuan kuih bunga raya tu habis di tekan)

5. Buat bentuk stick atas baking paper. Kalau nak jimat baking papr, boleh je korang tabur tepung sikit atas dulang untuk mengelakkan adunan ini melekat pada dulang.

6. Boleh la korang mula menggoreng. 



Ni churros pertama yang kekwa buat. Boleh dimakan bersama gula atau nutella. 


Tapi kekwa lagi syorkan korang makan dengan nutella la. Sebab sedap. Bak kata blogger Pha Is dalam entri INI "kalau dah nutella, buat apa pun sedap". 

Jadi selamat mencuba ye korang buat churros ni kat rumah.