SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Friday, December 30, 2016

[RESEPI] SUP AYAM BEREMPAH

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Memangkan hari khamis wawa off day, so wawa ada buat sup ayam berempah dekat rumah. Niatnya bukan nak makan sangat pun. Alang alang semua bahan dah ada, jadi dapat la mak ayah nenek lunch dengan sup ayam berempah ni. Kat bawah ni wawa nak share resepi sup ayam berempah dengan korang semua. Bahannya pun senang. Wawa buat tadi pun main campak campak je.

Bahan - Bahan:

(bahan kisar)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia *wawa pakai dalam 2 inch halia*
sedikit air

(bahan tumis)
1 biji bawang merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris *kalau korang suka bawang putih, boleh letak banyak :D)
rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis) 
bahan yang dikisar tadi
24g perencah sup *wawa guna jenama Adabi*
cili padi diketuk (ikot kepedasan masing-masing)

ayam yang dipotong (mengikut citarasa korang nak potong ayam tu macam mana)
kentang dibelah empat
lobak merah dipotong dadu/dihiris
celery dihiris
daun sup dihiris
bawang goreng'
air secukupnya

Cara Memasak:



1. Tumis bawang merah, bawang putih yang dihiris,cili yang diketuk dan masukkan rempah 4 sekawan. Selepas naik bau, masukkan bahan yang dikisar sebentar tadi bersama perencah sup. Kacau  sehingga naik bau dan rempah masak.



P/S : Kalau korang nak masukkan cili padi selepas letak air pun boleh. Mengikut citarasa masing masing. Wawa lagi suka tumis cili padi tu bersama bahan bahan lain.

 



2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Kalau nak buat dalam kuantiti yang banyak, kena tambahkan rempah sup. Takut nanti bila tambah air dalam sukatan yang banyak, tak rasa rempah. Biarkan sehingga mendidih dan ayam masak.

3. Akhir sekali, masukkan celery, lobak merah, bawang goreng dan daun sup. Kacau sebati sehingga ubi empuk dan ayam masak. Jangan lupa masukkan garam dan gula secukup rasa. Sedia untuk dihidangkan.

Monday, December 19, 2016

APA ANDA LAKUKAN APABILA KUTU KUCING MENYERANG RUMAH ANDA?

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Bagi pengemar kucing atau cat lover, pernah tak korang mengalami situasi dimana rumah korang diserang dengan kutu kucing? Mesti korang stress kan? Mana taknya bila kutu kutu ni melompat lompat atas kaki korang. Yedak? Terutamanya bila korang lalu tepi karpet, comfirm banyak kutu ni melakat. 

Masalah ni ibarat normal la bagi korang yang sukakan kucing. Tapi bagi mereka yang tak suka kucing, mau taknya sakit jiwa macam mana mereka nak basmi kutu kutu ni. Bukan mudah semudah sembur ridsect, bila sembur semua kutu mati. Haha. Boleh dilema kejap bila terkena serangan kutu kutu ni. Kita yang suka kucing pun dah mati akal nak buat apa lagi kan. 

Sekali sembur, ok lagi. Esoknya, keluar lagi anak kutu yang baru. Boleh dikatakan hari hari nak kena mop. Jenuh nak layan kutu ni sebenarnya. Yes, wawa salah sorang yang menggalami masalah kutu ni. Dekat seminggu jugak nak basmi kutu degil ni. Ni pun ada lagi tau! 

Orang cakap try la Google cari jalan penyelesaian. Dah! Dah try macam macam cara dalam Google dah tapi kutu tu still ada lagi. Tapi ada satu cara je lagi yang wawa tak cuba iaitu flea bombs. Flea bomb ni orang cakap kat malaysia takdak. So, apa yang wawa guna untuk basmi kutu kutu ni? Jawapannya adalah dengan menggunakan garam.

Ramai yang cakap kutu akan mati sebab dehidrasi apabila terkena garam. So, malam tu jugak wawa tabur garam dekat atas karpet. Semua karpet yang menjadi tempat penyinggahan kucing wawa tabur garam sebanyak mungkin. Lepas tu sekeliling karpet tu, wawa mop dengan air sabun. Sabun ni wawa beli dekat pasar tani dan ianya sangat sesuai untuk mematikan kutu, anai-anai, nyamuk dan sebgainya. Dan lepas tu wawa tabur sekali lagi garam dekat luar karpet. Supaya nanti lepas kutu tu dehidrasi dalam karpet, dia akan keluar ke lantai dan terkena lagi garam haha. (ok ni ikot imaginasi wawa je hihi)




Then, wawa biarkan semalaman. Untuk garam tu wawa biarkan dua hari. Sebab bila tengok dari semasa ke semasa kutu makin lama makin ramai yang keluar. 2 hari 2 malam wawa buat non stop. And last last bawa karpet pergi jemur dekat luar rumah sebab dah penat. Tapi Alhamdulillah makin hari kutu dah berkurang. Now, nak kene settlekan karpet besar sebab kebarangkalian kutu untuk ada tu memang 99%. Ni kalau dibiarkan memang makin banyak. Maklum lah telur kutu ni bila masuk je hari ke dua dah menentas. Kalau menentas sekor dua ok la, ni sekali bertelur 50 biji keatas. Korang boleh tengok gambar kat atas tu banyak gila kutu kutu yang mati. Jenuh tau nak musnahkan kutu ni. 

Korang yang ada masalah macam ni dan ada cara atau tips macam mana nak basmi kutu kutu ni boleh kongsikan dekat sini tau. Mana tau berkat tips atau idea korang kami semua boleh menyelesaikan masalah kutu ni. Hee.



Wednesday, December 7, 2016

SEMESTER 5 : LATIHAN INDUSTRI (PRAKTIKAL)

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah masuk ni dah sebulan wawa praktikal di sebuah hotel di Kuala Terengganu. Selama 4 bulan 10 hari praktikal dekat sini, boleh dikatakan hari hari boleh tengok permandangan sungai Terengganu. Nak nak kalau kerja shift petang. Gambar atas salah satu gambar suasana sungai Terengganu yang wawa ambil. Tak silap waktu ni dah nak maghrib. 

Best ke kerja dalam bidang perhotelan ni? Haa, apa boleh cakap, kalau korang betui betui minat memang korang akan cakap best. and yes, penat tu memang takleh nak cakap la. Kerja dalam bidang ni memang penat. Tapi bila dah lama tu ok la. Dan kalau kerja dalam perhotelan ni, korang punya off day tak sama tau dengan pekerja swasta atau kerajaan. Jangan harap la dalam seminggu tu korang nak off day dua hari. Paling tidak sehari je korang akan off day. Dan off day korang tak semestinya hari minggu. Macam wawa, wawa off day setiap hari Khamis. Hari Jumaat dan Sabtu kira kerja la. Even kalau waktu tu time public holiday, korang tetap kena kerja. Tapi boss korang takde la kejam sangat sampai tak bagi cuti kan? Nanti untuk bulan akan datang, dia akan bagi korang cuti sempena public holiday yang menggantikan cuti yang korang kena kerja haritu. 

Mula-mula memang la liat kan? Tapi bila dah biasa korang tak akan rasa penat. Sebagai budak praktikal, memang korang kena belajar betul betul apa yang ada dalam kitchen korang nanti. Nanti senang korang nak tulis dalam log book. dapat belajar memasak dengan staff kitchen pun tu kira bonus la sebab bukan senang tau dia orang nak bagi kita masak. 

Dan satu lagi, bila masuk dalam bidang industri, korang jangan terkejut pulak kalau cara dia orang tak sama dengan apa yang kita belajar. Tapi orang tua tua cakap, buang yang keruh ambil yang jernih. Yang mana korang rasa baik, korang contohi la. Kalau korang rasa tak baik, jangan diikutkan pula. Orang cakap, time ni la kita nak praktikan dengan apa yang kita dah belajar sebelum ni kan? 

Tak mudah dan tak senang sebenarnya. Yang penting kesabaran tu kena tinggi. Make sure korang kena jaga hubungan dengan staff kitchen supaya nanti senang nak bekerjasama dalam kitchen. Nanti bila kita susah, dia orang yang akan tolong kita dalam kitchen. 

Anyone yang nak tanya lebih lanjut pasal praktikal dalam bidang seni kulinari, boleh tanya wawa. InsyaAllah nanti wawa akan tolong satu persatu mana yang boleh. :)

Thursday, December 1, 2016

DASHBOARD BLOG BERTUKAR WAJAH!

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Dah sah sah wawa ketinggalan banyak perkara dalam dunia blog ni. Sampai dashboard tukar wajah baru pun tak tau. Tup tup bila log in je terkejut kenapa blog dah lain. Macam mana nak tengok blogger lain update article dalam blog? Banyak nak kena teroka lagi ni. 

Tapi since blog dah bertukar baru, rasanya this one lagi better la sebab nampak cantik je. Nak menulis pun rasa bersemangat kan? 

DAH CUBA KE JAPANESE COTTON CHEESECAKE?

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Hampir dua bulan wawa nak share resepi Cotton Cheesecake ni dekat korang semua tapi masa tak mengizinkan. Korang semua dah cuba rasa cotton cheesecake ni macam mana? Alhamdulillah pertama kali cuba buat dan hasilnya sangat memberangsangkan. Menjadi! Alhamdulillah. 

Memang kalau silap step buat cake ni, dia tak akan menjadi. Allah je tahu macam mana perasaan gembira wawa bila dapat tengok kek ni goyang goyang bila dah masak. Fluffy dia mak aih tak terkata. Kebetulan kakak wawa suka makan kek, jadi dia la yang menjadi tukang merasa dan mengomennya. 

Cotton cheesecake ni memang makan kosong macam tu je sebab texture dia sangat light dan lembut. Tapi untuk cheesecake wawa buat ni letak strawberry sauce. (macam mana nak buat strawberry sauce? Nanti wawa update resepi ye!) And ada juga sesetengah orang dia tabur dengan icing sugar. Depends mana yang korang suka. 

InsyaAllah nanti bila free sikit wawa kongsikan resepi cotton cheesecake versi wawa tau. kalau korang tak sabar nak dapatkan resepi, boleh email. Nanti wawa bagi. :)