SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Saturday, May 31, 2014

[KEYWORDS HARI INI] FADHILAT DAN KHASIAT SURAH AL WAQIAH

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Surah Al-Waqiah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqiah kerana diambil dari lafaz Al-Waqiah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat.

Di dalam surah Al-Waqiah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan juga penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah SWT dan adanya hari berbangkit.

Al-Waqiah Surah Kekayaan

Surah Al-Waqiah memang terkenal dengan beberapa khasiatnya dan kelebihan tersendiri dan hadis mengenainya adalah sahih.
1.  Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.
Rasulullah SAW bersabda:
Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada.
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”

2.  Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”
3.  Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)
4.  Rasulullah SAW bersabda:  “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)
5. Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah setiap malammaka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Surah Al-Waqiah ayat 35-38.




Khasiat Surah Al-Waqiah

Di dalam surah Al-Waqiah terkandung beberapa fadhilat dan khasiat, antara lain:
1.  Mereka yang membacanya sebagai wirid, Insya’Allah akan beroleh kesenanganselama-lamanya.
2.  Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka diadijauhkan dari kemiskinan selamanya.
3.  Mereka yang membacanya sebanyak 14 X setiap lepas Solat Asar, Insya’Allah akan dikurniakan dengan kekayaan dan rezeki yang berlimpah ruah.
4.  Jika dibaca surah ini sebanyak 41 X dalam satu majlis, Insya’Allah ditunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.
5.  Menjadi orang kaya yang sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 X selepas Solat Subuh dan 3 X selepas Solat Isyak. Insya’Allah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan dijadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.
6.  Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki; Insya’Allah berhasil:
  • Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.
  • Selepas tiap solat fardhu bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya.
  • Pada malam Jumaat berikutnya, selepas solat Maghrib bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali dan selepas solat Isyak sebanyak 125 kali.
  • Diikuti dengan selawat ke atas Nabi sebanyak 1000 kali.
  • Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah.
  • Kemudian amalkanlah Surah Al-Waqiah ini sekali pada waktu pagi dan petang.
7.  Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah, ayat 35-38 sebanyak 7 X. Tiup dalam air danminum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita.
Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”
8.  Surah Al-Waqiah ini jika dibaca di sisi mayat atau orang yang sedang nazak, Insya’Allah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit,diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, Insya’Allah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca di sisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.


Petua Kaya Syeikh Abi’l Abbas

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya;  Dengan mengamalkan seperti berikut, Insya’Allah, ia akan menjadi orang kaya.

1.  Bila hendak mengamalkan surah Al- Waqiah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Buka puasanya hanya makan sayur-sayuran / tumbuhan sahaja (tidak memakan sesuatu yang bernyawa seperti tidak makan ikan, daging, segala haiwan).
2.  Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqiah sebanyak 25 X. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isyak pada Jumaat berikutnya.
3.  Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqiah sebanyak 125 X, kemudian berselawat 1000 X.


Insya’Allah, dengan mengamalkan surah Al-Waqiah seperti yang diberitahu dalam hadis-hadis Nabi SAW, kita akan memperolehi rezki yang banyak, supaya kita dapat menolong dan membantu orang lain yang memerlukan bantuan dan memperbanyakkan lagi amal jariah kita supaya dapat dibawa ke sana nanti.
Bacalah surah Al-Waqiah ini dengan hati yang ikhlas memohon rezki dariNya. Jangan berniat untuk kaya di dunia yang sementara. Dalam niat kita dengan rezeki yang banyak kita dapat beribadat kepadaNya dan membuat amal jariah. Barulah Allah SWT memperkenankan doa-doa kita.

Sumber.

GIVEAWAY 3RD ANIVERSARY SHAHONEY KITTY

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Mohon adik adik manis semua join giveaway ini kerana tarikh tutup giveaway ini pada 1 Jun 2014. Dimana waktu tu sepatutnya wawa dah pergi belajar di uitm. Sobs sobs sobs T.T

LIEBSTER AWARD FROM HUNNY KITTY [PART 2]

Allahumma say`ala muhammadin wa`ala ai Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.


Kepada Shahoney, sorry sebab lambat jawab liebster award dari awak. Hari ini, segala persoalan awak akan saya jawab satu persatu. Hihi. 

1. What do you think of Hello Kitty?
= Hello kitty is one of my favorite cartoon. Very-very cute and lovely. And this is for you shahoney :)


2. Do you believe in Alien existence?
= hm, 50-50. 
3. Have you ever wonder if you are actually a boy?
= Haha. Sometimes yes sometimes no. 
4. Have you participate in my GA? Click here to join
= No. I will join it tonight. :) 
5. Are you overweight,medium or thin?
= i'm thin. 

6. What do you think of my blog? (i love your question)
= Simple, sweet and  I love your blog's theme, Hello kitty. Also your 'Kuresya'. 
7. What are you doing right now? Take Picture please....hehehe
= ahaa. Update my blog~


8. Island or Highland?
= Both?
9. Do you like extreme sports?
= No. But i like watch extreme sport. hihi 
10. Have you click like for this page? (If NO, please do so.. :P)
= Yuhuu, already done. :* 

GIVEAWAY "KE KOREA DAH KITA..."

Allahumma say`ala muhammadin wa`ala ai Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.



"KLIK BANNER UNTUK JOIN"

Tarikh tutup 11.59 PM, 1 Jun 2014. Kepada korang semua yang memang dah lama mengidam nak pergi Korea tapi tak berpeluang, boleh join giveaway ni. Semua hadiah dari Korea. Kalau rezeki korang menang, dijamin suatu hari nanti korang dapat pergi ke Korea. Orang tua-tua cakap ambil berkat sikit dari owner giveaway yang pernah pergi Korea ni. Hihi.

Jadi, apa tunggu lagi. Jum kita reramai join giveaway ni. Hadiah dia cantik-cantik dan fresh lagi dari Korea. rugi kalau tak join. Syarat dia pun mudah sangat. Pejam mata pun boleh buat. Macam ni ha "Hoi abang abang kakak kakak meh datang join giveaway ni haasebelu tamat oi". Ok menjadi jugak wawa taip time pejam mata ni. Typo sikit-sikit. Kalau cikgu bm baca, dapat A jugak ni bm blog wawa.

Selamat berjaya dan semoga rezeki milik kita untuk dapat ole-ole korea.


Wednesday, May 28, 2014

[REVIEW] BODY SCRUB, RICE MILK SOAP & LIPS SCRUB IRISSENTIALPJEY

Allahumma say`ala muhammadin wa`ala ai Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.



Ada sesiapa yang pergi Vendeur Festival tak 10 & 11 Mei yang lepas dekat Stadium Melawati Shah Alam? Kalau korang ada jumpa booth "Irissentialpjey" kat sana, bersyukurlah kerana dapat beli body scrub, lips scrub dan soap iris yang mana orang cakap memang sedap dan berhasil. Wawa sendiri dah cuba. 
Bukan senang nak sampai ke setiap booth yang ada dalam stadium sana. Kena tendang tumbuk makan sepak dulu baru boleh jumpa. 

Semua produk iris ni best-best. Lepas pakai tu terus je kulit korang akan rasa gebu macam baby. Nak-nak kalau korang guna body scrub. Dijamin suami korang tiap hari sayang la macam dalam iklan Fair & Lovely tu. 

Sesiapa yang berminat nak memiliki body scrub/soap/lip scrub from Iris, boleh contact instagram comel molek dekat sini ---> Irissentialpjey . Cepat-cepat lumba lari laju-laju sebab stock Iris ni terhad. Boleh cakap siapa cepat dia dapat, siapa lambat rugi. 

Satu lagi, kalau korang tak nak beli satu satu, korang boleh pilih package A/B/C dekat instagram Iris tu. Atau boleh tengok dekat gambar bawah ni. Wawa printscreen dari instagram Iris. 



Tapi kalau tak nak ikot package pun takpe. Atas citarasa korang nak yang mana. Yang pasti, semua perasa dia memang bau sedap-sedap. Fruity. Rasa segar je badan korang dengan bau buah. Tak stress. Cool. 

Nak tahu cara penggunaan/kesan/isi kandungan produk iris? Scroll bawah lagi. 





BODY SCRUB 
- diperbuat daripada garam mineral semula jadi dan diperkaya dengan vitamin yang baik untuk kulit. 

Terdapat tiga flavor :
1. Tomato
2. Mixed Fruit (wawa guna)
3. Yoghurt Milk (wawa guna)

RM 18. 
350 gram.

Cara-cara penggunaan :
1. Basahkan badan dengan air.
2. Lumur body scrub dengan gerakan membulat untuk menyingkirkan sel kulit mati. Ambil masa menyental scrub ke tubuh anda.
3. Basahkan badan sekali lagi dan gosok scrub sehingga keluar buih. Buih ini akan menggantikan sabun. Bermakna, anda tidak perlu lagi menggunakan sabun selepas memakai body scrub.
4. Bilas bersih.

Kesan : 
Kulit menjadi lembut, gebu dan cerah selepas mandi.



Disebabkan wawa tak beli lips scrub ni, jadi terpaksa la wawa keluar kejap pergi amik salah satu feedback pelanggan Iris untuk tunjukkan kepada korang semua lips scrub Iris ni. Untuk tengok feedback pelanggan Iris boleh pergi ke instagram Iris ---> Irissentialpjey

LIPS SCRUB
- diperbuat daripada gula halus, madu, minyak jojoba, minyak zaitun, pewarna dan perisa.

Terdapat 10 flavor lips scrub :
1. Strawberry
2. Blueberry
3. Apple
4. Honeydew
5. Pineapple
6. Chocolate
7. Cappuccino
8. Sunkist
9. Buttermilk
10. Mango

RM8 per unit.
5 gram.

Cara-cara penggunaan : 
1. Ambil sedikit lips scrub dan sapukan dengan menggosok lembut di bibir.
2. Bilas bersih.

Kesan : 
Bibir menjadi lembut, licin dan rata.
Bibir akan menjadi kemerah-merahan kerana darah telah mengalir dengan baik.





Yang ni pun sama. Terpaksa keluar kejap cari gambar dekat instagram Iris sebab nak bagi korang semua tengok. Al maklumlah waktu wawa nak beli dekat festival haritu, sabun Iris dah habis stok. 
Dekat gambar atas tu sabun Iris. Yang ada corak bunga cantik-cantik tu. Dan yang dalam bekas tu body scrub. 

RICE MILK SOAP
- diperbuat daripada susu beras, madu, minyak kelapa asli dan biji beras. Boleh digunakan bila-bila masa. Sesuai untuk muka dan badan.

RM18.
100 gram.

Kesan : 
Kulit akan menjadi tegang, berseri, lembut dan bersih.

Cara penggunaan :
Sapu di seluruh badan (seperti sabun biasa).

Kebaikan sabun :
1. Menanggalkan daki 
2. Melembutkan kulit.
3. Membuatkan kulit glowing
4. Menghilangkan jerawat.
5. Menghilangkan bau badan.
6. Meratakan warna kulit (sunburn).




P/S : Semua perempuan dan lelaki boleh guna lips scrub, milk soap dan body scrub Iris. Tak percaya? Korang boleh tengok feedback customer lelaki yang pakai lips scrub dalam instsgram Iris. Ramai je lelaki pakai lips scrub sekarang. Alah, diaorang nak jugak bibir merah macam budak perempuan kan. Hihi. 

Nak order? 

Instagram : Irissentialpjey
Whatsapp : 013 456 3821

Selamat mencuba saudari saudara sekalian. 


Friday, May 16, 2014

LIEBSTER AWARD FROM CIK TYLIA [PART 1]

Allahumma say`ala muhammadin wa`ala ai Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.




Thankbatag wawa dalam Liebster Award. Dulu-dulu teringin juga nak join Liebster Award ni tapi macam mana cara dia tu tak dapat nak kesan sampai hari ini. Ni lepas study sikit pasal Liebster Award baru la faham macam mana. 

Meh dengar wawa cakap "london-ganu" pulak. 

Rules when being nominated :

1. Mention the person who nominated you with a link to their blog.
2. Answer the 11 questions asled.
3. Nominate 11 other bloggers with a smaller following but with lots of potential.
4. Create 11 of your own questions for them to answer.
5. Notify your nominate.

Cik Tylia's questions

1. What is the color of your shirt that you are wearing right now?
= grey

2. What is your zodiac sign?
= i'm Capricorn. *kambing hutan yang wangi*

3. If you have a superpower, what could it be?
= Supernity (super + infinity ) because i want to look perfect infront my husband and my familys.

4. Favourite food?
= My mom's and grandma's foods.

5. Your favourite quotes?
= We should love not fall in love because everything that falls gets broken.

6. If you could symbolize yourself as an animal, which one was your? Why?
= Cat. Because everyone love to hug cats. Love cats. Take care of them. 

7. Your fictional crush is...
= Sir Chief. ( Be careful with my heart heroes ) He's a gentleman and responsible man. Always take care of his family included his maids.

8. What is your favourite cartoon movies?
= Frozen. Elsa so cutee!

9. What is your ambition when you were a little kid?
= Doctor and Lawyar. Now, everything was changed.

10. How old do you think I am (Cik Tylia)?
= Hm, twenny maybe? hihi.

11. What animal do you want as your pets.
= Cats. Me and cats = mom and daughter.

I would like to nominate these awesome and lovely blogger :

1. Anajingga comel
2. Cik Tylia comel
3. Karimah comel
4. Cik Akak comel
5. Syira Lokman comel
6. Shahoney comel
7. Nadia Radzif comel
8. Farah Waheda comel
9. Hanie comel
10. Cik Lia comel
11. Tengku Butang comel


Guys, this is for you :

1. Do you believe in love?
2.  Which is your favorite song? 
3. What was your favorite subject in school? 
4. Where were you 5 hours ago? 
5. What are 5 things you like about my blog and 5 things you dont like.
6. Do you trust people easily?
7. How many hours a day do you spent to update blog?
8.  You're give one wish, what would it be?
9. What are you doing right now? *take picture* 
10. Do you have a pets? What and tell me your pet's name.
11. Tell me your funny childhood stories that you will never forget.

P/S : Jangan lupa comment bila dah siap buat homework. ^^

*Mohon maaf kalau ada grammar salah. Maklumlah dah lama habis sekolah. Goyang kaki kiri kanan atas bawah hari hari tunggu nak masuk belajar. 

Good Luck guys! 

Friday, May 9, 2014

MAMPUKAH AKU MENANGGUNGNYA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.


Malam ni wawa pergi kl, so dalam keadaan duduk dalam bas ni tetiba mood nak update blog tu datang. So, terus download apps 'blogger' dekat playstore mana tau status yang wawa taip ni keluar dekat blog. Hihi.

Sebenarnya wawa berat sikit nak pergi KL bukannya sebab KL ni penuh dengan sosial. Dekat Terengganu pun 2x5 je macam KL. Tapi berat hati nak tinggalkan "anak-anak berbulu" comel wawa. Dah la yang satu lagi tengah sarat nak beranak. Di tambahkan lagi 'ibu comel' dia ni tak ada kat rumah. Susah sikit. Kan nanti datang si musang dengan biawak makan baby wawa tak pasal pasal nangis. Nak tak nak kena jugak tinggalkan. Mintak-mintak family dekat rumah jaga dengan baik la ye. 

Sebelum pergi tadi, wawa siap standby lagi makanan buat kucing wawa. 5 Bekas untuk 5 ekor kucing besar wawa. Berserta dengan nama comel diaorang sekali tau. Hihik. Nak cakap bekalan tu cukup untuk seminggu, memang tak lah kan sebab kucing-kucing kampung fuhh makan kemaim banyak. Asyik meow-meow je. Tak lupa juga kangkung untuk ikan kaloi wawa yang tak ada nama. 

Tu sahaja untuk malam ni. Nak tulis panjang-panjang pening wawa dalam bas. Siap ada bau petai lagi. Nasib baik wawa tak bawak durian pergi KL. Hehe.
Goodnyte blogger cantik hensem semua. 

Dalam bas, 
Wawa. 

Thursday, May 8, 2014

[RESEPI] BISKUT KACANG PEAS ANAK DARA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.



Hari ini wawa nak kongsi biskut favourite wawa. Sebab hobi nak buat kuih tu semakin membuak-buak sebelum pergi belajar, jadi habis segala makanan yang wawa rasa nak makan, wawa buat. Sedap atau tak sedap, lain kira. Yang pasti, setiap resepi yang wawa share dekat sini semuanya menjadi dan sedap. Bukan senang nak dapat 'mood buat kuih' ni. Hihi.
Sebelum wawa cakap panjang, jom kita tengok resepi biskut kacang peas anak dara comelzz.


BISKUT KACANG PEAS ANAK DARA

Bahan-bahan

- 120gram tepung kacang peas digoreng ( boleh didapati dekat pasaraya / kedai bakery )
- 180 gram tepung gandum ( wawa guna tepung gandum jenama Faiza, bersih dan halal )
- 20 gram santan serbuk ( kedai runcit ada )
- 100 gram gula aising
- 120 gram minyak mazola
- 1/4 sudu teh garam
- 1/8 sudu teh baking powder ( tak nak letak pun tak apa )

Bahan Hiasan 

- 1 biji kuning telur + sedikit minyak mazola 

Cara-caranya

P/S : Sekiranya korang membeli tepung kacang peas yang belum digoreng/disangai, korang perlu goreng/sangaikan tepung kacang peas terlebih dahulu di dalam kuali dan biarkan sejuk. 

1. Masukan semua bahan-bahan di atas ke dalam bekas dan uli sehingga menjadi adunan. Biarkan sekejap dalam 10-15 minit.

2. Sukat adunan tadi dengan sudu teh mengikut kuantiti yang korang suka lalu bentukkannya menjadi bulat. Orang Terengganu cakap getel dengan tangan sampai bulat. 

3. Sapukan hiasan tadi di atas adunan biskut dan bakar pada suhu 160C selamat 30 minit atau sehinggan biskut itu masak. 

4. Sejukkan biskut diluar oven dan simpan di dalam bekas kedap udara.



Ni biskut yang wawa buat. Cincai cincai aje bentuknya sebab tak plan pun nak buat. Tetiba cukup bahan, terus buat. Tapi rupa tak penting bagi aku. Yang penting rasanya sedap. 

Rupa biskut wawa ni memang tak boleh nak lawan la dengan Chef Iza Akma ni. Beza biskut wawa dengan Chef Iza Akma ni bagai langit dengan bumi lah orang cakap. Rupa biskut wawa buat semuanya macam kering kontang. Tapi yang Chef Iza buat ni, haihh gebu gebu lagi menyelerakan. 



Untuk dapat resepi best dan nampak menyelerakan boleh pergi ke blog CHEF IZA AKMA
Setiap resepi yang ada dalam blog tu, perghh semua sedap dan menjadi kalau korang try buat. Even rupa yang kita buat tu tak cantik macam yang lain buat tapi tu semua bukan menjadi penghalang.
Rasa dia tu penting. Rupa kita boleh ubah.

Selamat mencuba!

Manager kacang peas anak dara,
Wawa.

Wednesday, May 7, 2014

KEYWORDS HARI INI : DOA UNTUK BUANG ANGIN DI BADAN

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah semakin ramai yang datang ke blog wawa. Mudah-mudahan mendapat sambutan dengan lebih ramai lagi. InsyaAllah. 

Sejak kebelakangan ni, search keywords blog wawa selalu cakap ramai pengunjung datang ke blog wawa untuk tanya jenis bahan yang wawa guna untuk buat rainbow cookies, resepi the yass bubblecop, produk apa yang wawa pakai, bekas yang sesuai, serbuk empleks ada dijual tak dekat Brunei dan banyak lagi. Wawa bukannya tak nak jawab satu persatu. Bukannya tak nak buat entri satu persatu untuk soalan yang ditanya. Tetapi kesihatan wawa tidak mengizinkan sejak kebelakangan ni. Nak hadap laptop lama-lama pun tak boleh. Jadi, wawa cadangkan supaya korang tanya je semua jenis soalan yang korang nak dekat ask.fm wawa ni. Boleh tengok dekat sidebar blog wawa. Atau korang boleh email wawa di wadhihah96@yahoo.com . InsyaAllah wawa akan jawab dengan cepat sepantas harimau bintang berlari cari anak.


Okay, berbalik pada tajuk utama entri wawa malam ni. 

DOA UNTUK BUANG ANGIN DI BADAN.




"Untuk buang angin badan, anda perlu selarikan doa, usaha dan tawakal. Tanpa doa, usaha dan tawakal yang di lakukan serentak, angin badan sukar untuk di buang. Ini kerana angin badan melibatkan fizikal, mental, jiwa dan kekuatan rohani anda.
Untuk buang angin badan, anda perlu libatkan Allah dan cara terbaik untuk libatkan Allah adalah dengan berdoa dan tawakal.
Setiap kali anda terkena serangan angin badan, anda terus doa ya Allah, lindungilah aku dari kejahatan angin badan , syaitan, jin dan iblis.
Ketika anda berusaha untuk buang angin badan dengan melakukan senaman, selalulah berdoa ‘ ya Allah, buanglah angin badan dari badan aku dan berikanlah aku kesihatan yang baik.
Seterusnya ketika anda rasa lega dari angin badan,berdoalah pada Allah. Ya Allah, terima kasih kerana berikan aku kesihatan yang baik.
Antara perkara yang boleh bantu anda untuk buang angin badan adalah makan dan mandi. Oleh itu, ketika anda makan anda doalah pada Allah supaya berikan anda kesihatan yang baik menerusi makanan yang anda makan. Namun, anda perlulah makan makanan yang sihat. Jangan pula makan makanan yang tidak sihat.
Ketika anda mandi pula, and doa pada Allah supaya buang segala angin badan dan berikan anda kebersihan dan kesihatan badan yang baik.
Doa pada Allah adalah salah satu perkara yang perlu anda lakukan untuk anda buang angin badan. Jangan berhenti berdoa dan berdoalah seperti anda seorang yang benar – benar beriman pada Allah"

Sunday, May 4, 2014

GIVEAWAY : I LOVE PERFUME

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.



KLIK BANNER UNTUK JOIN


Alhamdulillah, hari ini wawa nak join Giveaway yang dianjurkan oleh Miss Ika. 1st time wawa datang ke blog Ika and tengok Ika ada buat giveaway. Terus wawa join alang-alang ada masa free. Bukan senang nak dapat perfume Belara Midnight ni. Paling yang tak sangka sekali, wawa ingat yang Ika buat perfume ni sebab ada nampak 'Miss Ika' dekat kotak dalam gambar. Haha. Lepas baca balik, ohh baru tahu Belara Midnight ni by Mary Kay. 

Perfume ni wawa tak pernah pakai lagi. Ni baru tahu. Kalau ada rezeki dapat perfume ni nak jugak pakai sekali promote dekat kawan-kawan. Mana tahu ramai yang nak kan? 

Korang semua, kalau rasa perfume kat rumah tu dah nak habis / nak tambah koleksi perfume / nak cuba perfume baru boleh sangat sangat join Giveaway ni. Wawa jamin korang mesti suka punya dengan perfume ni. Limited edition orang cakap. So, apa tunggu lagi, jom join dan menangi Belara  Midnight by Mary Kay.

Sebab apa wawa suka perfume? 
Orang perempuan dengan perfume memang tak boleh nak berenggang. Kalau masa wawa sekolah dulu, ramai je wawa tengok kawan-kawan wawa pakai perfume. Bahkan pelajar lelaki pun ada yang pakai. So, tak kira tua muda lelaki atau perempuan, perfume tetap pakai. Wawa pakai tapi tak over sangat sebab wawa sensitif kalau letak banyak sangat. Migrain problem.
Wawa suka pakai perfume sebab perfume ni bagus sebenarnya. Selain dapat menyegarkan diri dan merangsang minda, perfume juga mampu memberikan ketenangan serta ketenteraman jiwa. Jadi bila pakai, kita rase cool je. Nampak yakin. Berseri-seri. Orang pun selesa duduk dengan kita. Perfume juga melambangkan kebaikan dan bau busuk melambangkan kekejian. 
Kalau korang nak tahu, wangian juga sangat disukai oleh Allah, para Malaikat, para Rasul dan orang Soleh.
Rasulullah S.A.W pernah bersabda : " Empat perkara daripada sunah para rasul ; perasaan malu, memakai wangian, bersiwak dan bernikah." ( Riwayat al-tarmizi , Ahmad dan al-Baghawi.Hadis Daif)
Sebab tu kita kena wangi selalu. Ikut sunnah Rasul. Yedak?


http://www.unlimitedbeautysecret.com/2014/05/giveaway-i-love-perfume.html

Oh ya, apabila beli kotak perfume, mesti korang tertanya-tanya apa itu  EAU DE COLOGNE (EDC), EAU DE TOILETTE (EDT) dan EAU DEPARFUME (EDP) kan? Ada sesetengah orang, dia tak amik kisah pun. Beli je. Asal wangi sudah ler. Kan?

EAU DE COLOGNE (EDC)
- merupakan jenis wangian paling ringan. Itu kerana kadar alkoholnya paling tinggi dan hanya terdapat sekitar 5 peratus campuran pewangi. Jenis ini wangiannya cepat hilang dan sesuai digunakan selepas selesai mandi.

EAU DE TOILETTER (EDT)
- wangian ni satu tahap lebih tinggi di atas cologne. Kadar alkoholnya juga tinggi walaupun tidak setinggi cologne. Kadar pewanginya sekitar 12 peratus. Sekiranya anda mahu mendapat kesegaran yang boleh bertahan cukup lama, jenis wangian ini merupakan pilihan yang ideal kerana aromanya ringan, tidak terlalu tajam dan boleh bertahan hingga 3-4 jam. Amat sesuai untuk semua keadaan.

EAU DE PERFUME (EDP)
- wangian ini cukup tahan lama hingga 4-6 jam. Memiliki kadar alkohol yang sedikit sementara kadar pewanginya sekitar 15 hingga 22 peratus. Oleh sebab itu, bau wangiannya cukup kuat dan tahan lama sehingga lebih sesuai digunakan pada malam hari terutamanya untuk menghadiri acara rasmi.

Dari semua jenis wangian, jenis ini yang paling bertahan lama sehingga 6-12 jam. Kadar aromanya mencapai 22 peratus tanpa campuran alkohol. Tidak perlu memakainya terlalu banyak kerana wangian ini boleh dihidu dari jarak yang cukup jauh. Sebab tu kalau korang tengok video Belara Midnight by Mary Kay, dia guna waktu malam. Eh? 






Alamak Ika, dah terlebih panjang buat entri giveaway awak ni. Hihi. 
Semoga bermanfaat dan selamat berjaya kepada semua peserta yang join.

Lot of love, 
Wawa.

Thursday, May 1, 2014

[RESEPI] BROWNIES NUTELLA

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.


Assalamualaikum w.b.t.



Mempersembahkan brownies nutella toink toink wawa. 

Walaupun rupanya tak comel macam brownies yang orang lain buat tapi semua tu tak penting. Rupa tak bawa kebahagiaan. Yang penting rasa dia tu sedapp. Kalau korang nak buat brownies ni, beli la bahan-bahan untuk buat topping kat atas tu banyak sikit. Macam kacang ke, yang warna-warna ke. Nampak menarik sikit. Yedak? Brownies yang wawa buat ni main campak-campak je. Comot momot sikit bentuknya. Hihi. Wawa guna coklat chip sebagai topping sebab tak ada kacang kat rumah. 

Brownies Nutella ni mudah sangat nak buat. 
Meh sini tengok resepi brownies nutella toink toink wawa. 


- Telur 
- Nutella (mengikut citarasa nak letak banyak mana)
- Tepung Gandum/Tepung Serbaguna (5 sudu besar)

Bahan-bahan ni korang boleh dapatkan dekat supermarket. Kalau kedai runcit rumah korang tu selalu update barang baru macam ada nutella, ada bahan buat kek, beli je kat situ. Jimat masa dan minyak kereta mak ayah korang.

Brownies nutella ni boleh buat dalam 20 bijik. Kalau korang buat dapat lebih atau kurang, tu mengikut sukatan korang la. 

CARA NAK DAPAT BROWNIES NUTELLA :

1. Panaskan oven terlebih dahulu. 180C dah memandai.

2.. Masukkan telur dan nutella. Kacau-kacau-kacau. Wawa guna mixer. Cepat sikit nak sebati. Kalau nak guna tangan pun boleh. Tapi berketul-ketul la sikit tangan korang tu. 

3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit tepung ke dalam telur+nutella tadi. Kacau sehingga sebati. Lepastu letak dalam bekas macam wawa letak tu. Then masukkan dalam oven. Dengan suhu 180C tadi. Kiran-kira 20 minit atau tunggu sehingga brownies tu masak.

4. Bila dah masak, biarkan brownies dekat luar sekejap. Lepas tu korang boleh decorate brownies korang mengikut citarasa. Wawa guna coklat chip dan nutella sebab tak dak bahan decorate lain. Nutella tu wa guna dalam piping bag, lepas tu picit. Buat corak ikut suka yang korang nak. Lepas tu letak coklat chip. Siap. 

Boleh makan dengan family pada waktu petang. Kalau korang buat sedap sangat-sangat boleh simpan sendiri bawah bantal untuk makan sorang-sorang. 

Selamat Mencuba. 

Chef comel,
Wawa.