SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Monday, September 26, 2016

LAST SEMESTER

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah dah nak habis semester akhir untuk tahun ini. Tak lama lagi nak praktikal. InsyaAllah ada rezeki lebih, sambung degree. Tapi dah bersedia ke nak tinggal kawan kawan semua? Ada orang cakap kawan waktu diploma tak kekal. Habis je diploma, masing-masing buat haluan sendiri. Harapnya kitaorang tak macam ni la. 

Syukur Ya Allah sebab bagi kami peluang untuk merasai bagaimana manis dan pahitnya sebuah persahabatan itu. Susah senang bersama, menangis bersama, bergurau bersama even nak bergambar pun berebut-rebut sebab nak masuk dalam kamera. Jujur dari hati, memang tak pernah ada kawan yang perangai macam ni. Tipu lah kalau tak sayang. Tipu lah kalau tak pernah ada sedikit pun rasa sedih nak berpisah dengan korang semua. Memang dah macam family sendiri dah. Kalau salah satu takde, mesti rasa pelik sebab sunyi. 


InsyaAllah nanti sampai masa kita buat reunion jumpa semua. Kenang balik zaman kita masa dekat universiti dulu dulu. Jangan lupa jaga diri baik baik. Good luck dalam praktikal nanti. Walaupun dalam kitchen kita dah kira mencabar, bila praktikal nanti mesti lagi mencabar kan? Be strong ok gais. I love you all. *lap air mata*

Sunday, September 25, 2016

BACA REVIEW INI SEBELUM BELI QUINNY ZAPP XTRA 2 BABY STROLLER




Sedang mencari Baby Stroller terbaik untuk si kecil anda? Serius... memang rambang mata kalau kita survey baby stroller ini. Ada pelbagai jenama yang ada di pasaran. Nak pilih yang sesuai bukan senang. Selain kita pilih jenama, kita juga pilih kualiti supaya stroller tersebut boleh tahan lama dan selamat.

Apa yang penting bayi kita selesa dan selamat. Itu adalah matlamat penting dalam pemilihan stroller bayi. Diharapkan para ibu jangan ambil ringan perkara ini.

So.... di sini saya nak review satu baby stroller yang paling top di kalangan ibu-ibu yang baru menimang cahaya mata. Jenama Baby stroller ini boleh saya katakan adalah top list di dalam senarai jenama baby stroller yang ada di luar sana.

Baby Stroller yang saya perkatakan ini adalah Quinny Zapp Xtra 2. Yes, jenama Quinny memang tidak asing lagi. Dalam banyak-banyak model. Model Zapp Xtra 2 adalah diantara model yang mampu milik berbanding model Quinny yang lain.



Model Quinny Zapp Xtra 2.0 ini sesuai untuk new born sehingga anak berumur 3 setengah tahun. Anda boleh lihat gambar dibawah sebagai rujukan.


Sangat berbaloi kan? Lama juga boleh digunakan.

So, Quinny Zapp Xtra 2 memang bagus sebab dia boleh fold terus. Jadi memang kecik dan kompak. Space dalam bonet kereta anda boleh jimat. Tengok gambar dibawah.



Dibawah adalah details Quinny Zapp Xtra 2.0


  • Very Compact: Quinny Zapp Xtra 2 can be folded with the seat into a compact package.
  • Extremely Manoeuvrable: The Zap Xtra 2 swivel wheel guarantee ease of steering, moving around any obstacles in the city
  • 3 Forward and 2 rearward positions: Choose from 3 forward and 2 rearward facing recline positions for Xtra seating comfort.
  • Height Adjustable Footrest: The footrest adjusts is to allow for your child’s relaxed afternoon nap.
  • Repellent Fabrics: The Quinny Zapp Xtra 2 seat cover is water repellent, so simply wipe-clean any spill.
  • XL Sun Canopy: The Quinny Zapp Xtra 2 has an XL canopy to shield your child from sun, wind and rain.
  • Shopping Basket: Shopping is made is with the spacious, easy access shopping basket that holds up to 5kg.
  • Swivel Wheel: Move around smoothly without hassle or lock the swivel front wheel on rough terrain.

Masih tidak dapat gambarkan bagaimana Quinny Zapp Xtra 2 ini?

Apa kata tonton video dibawah. Memang Awesome stroller ini.




Jom Baca Testimoni Ibu Yang Sudah Beli.


Ibu 1: Memang puas hati beli sebab anak memang nak duduk dalam stroller dan pengendalian stroller ni pun best, smooth je tolak dan agak compact jugak. Letak dalam boot kereta memang tak mkn space .

Ibu 2: The 3 wheels make it so easy to push and turn around with very little space (I’m sure I could do a 360 degree turn in it on the same spot!) It was easy weaving through the crowds at The Baby Show!

Ibu 3: Untuk yang selalu travel naik flight, i tak rasa quinny zapp xtra ni is the best choice.

Opss... sebelum lupa. Stroller ini boleh pasang sekali dengan Maxi-Cosi Cabriofix. Jika baby new born sesuai beli sekali dan boleh diangkat dan pasang di dalam kereta pula.




Dimana Mahu Beli Stroller Ini?

Ok... part ini sebenarnya kene hati-hati juga. Sebab saya pernah lihat ada Quinny Zapp Xtra 2.0 tiruan yang dijual Pusat Borong di Klang. Jadi hati-hati jika ada yang jual murah.

Silalah beli di butik-butik bayi yang diyakini. Tapi jika anda ingin membeli diatas talian.

Saya cadangkan anda beli di website The Baby Store ( www.thebabystore.com.my) . Website ini memang menjual Quinny original yang diambil melalui distributor di Malaysia.

Ada juga yang jual stroller ini yang diambil melalui Singapore. Tapi masalah yang akan anda hadapi adalah jika berlaku kerosakkan. Nak repair? nun.. kene hantar ke Singapore.... memang tidak berbaloi.

So.. memang saya rekemen beli sahaja di website The Baby Store. Diskaun pun ada juga.. jangan risau. Apa yang penting beli barang Original tanpa was-was.

Klik sahaja butang "Order Now" dibawah jika anda ingin dapatkan baby stroller ini.

Jika anda first time daftar di website tersebut. Jangan lupa claim 200 points masa check out. Ada diskaun lagi. Eh... ada lagi tau... setiap RM1 belian anda beli. Anda akan kumpul mata ganjaran juga dimana anda boleh tebus pada belian seterusnya... Memang jimat. Serius.

Selamat Berbelanja.


Wednesday, September 14, 2016

PETUA MENGHILANGKAN BATUK

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.

Image result for COUGH

Hi, kita bersua kembali setelah berbulan bulan membisu. Sem ni sangat busy sehinggakan nak update blog pun tak sempat. So, harini wawa nak kongsikan sedikit sebanyak petua untuk menghilangkan batuk. Almaklumlah sekarang ni musim demam,selsema dan batuk. Diri sendiri pun terkena batuk dua tiga hari ni. 

Kalau dulu bila batuk je tak ada timbul rasa risau sebab zaman dulu tak ada isu penyakit Tibi. Sekarang, kalau batuk dua minggu tak hilang dah kene pergi klinik dada cek takut paru-paru terkena jangkitan kuman. Allahu. Mudah-mudahan kita semua dilindungi dari penyakit Tibi. 

Dibawah ni ada petua yang biasa kita semua lakukan untuk menghilangkan batuk. 

1. LIMAU NIPIS/LEMON
- Limau nipis dan lemon mempunyai banyak khasiatnya, salah satunya ialah merawat batuk. Korang boleh minum jusnya serta merta atau perahkan dalam air suam. Masam memang masam tapi cara ini juga dapat melegakan batuk ringan.

2. AIR SUAM
- Ketika batuk, seeloknya mengamalkan minum air suam. Air suam juga dapat melegakan batuk dan dada. Kalau boleh, berpantang dari minum air berais sepanjang batuk. 

3. HABBATUSSAUDA
- Habbatussauda mempunyai pelbagai khasiat yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit. Menurut Riwayat Shahih Al-Bukhari dan Muslim menerusi hadis Abu Salamah, dari Abu Hurairah bawaha Rasullullah S.A.W bersabda : "Hendaklah kamu memakan jintan hitam kerana jintan hitam mengandungi ubat untuk segala penyakit melainkan As-Saam (mati).

Sekarang, korang boleh beli di pasaran kapsul minyak habbatussauda. Ianya sangat membantu memulihkan dan melegakan batuk. Untuk penyakit lain pun boleh cuba. 

4. HACKS
- Hacks ni bukan hacker ye. Korang pernah makan gula-gula menthol nama HACKS tu? Gula-gula ini juga dapat melegakan batuk tetapi bukan menghilangkan batuk. My family kalau batuk memang makan coklat hacks ni untuk melegakan batuk.

5. MADU
- Ada sesetengah orang mengambil madu untuk merawat batuk. Mengamalkan madu pada setiap pagi dan malam boleh jadi awet muda tau. Campurkan madu dalam air suam atau air teh untuk mengurangkan batuk. Cara ini sangat berkesan untuk merawat batuk. Pastikan madu yang diminum itu madu asli tau. 

6. AMALKAN DOA YANG DIAJAR OLEH USTAZ SHARHAN 




Semoga bermanfaat :)