SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Friday, December 30, 2016

[RESEPI] SUP AYAM BEREMPAH

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Memangkan hari khamis wawa off day, so wawa ada buat sup ayam berempah dekat rumah. Niatnya bukan nak makan sangat pun. Alang alang semua bahan dah ada, jadi dapat la mak ayah nenek lunch dengan sup ayam berempah ni. Kat bawah ni wawa nak share resepi sup ayam berempah dengan korang semua. Bahannya pun senang. Wawa buat tadi pun main campak campak je.

Bahan - Bahan:

(bahan kisar)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia *wawa pakai dalam 2 inch halia*
sedikit air

(bahan tumis)
1 biji bawang merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris *kalau korang suka bawang putih, boleh letak banyak :D)
rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis) 
bahan yang dikisar tadi
24g perencah sup *wawa guna jenama Adabi*
cili padi diketuk (ikot kepedasan masing-masing)

ayam yang dipotong (mengikut citarasa korang nak potong ayam tu macam mana)
kentang dibelah empat
lobak merah dipotong dadu/dihiris
celery dihiris
daun sup dihiris
bawang goreng'
air secukupnya

Cara Memasak:



1. Tumis bawang merah, bawang putih yang dihiris,cili yang diketuk dan masukkan rempah 4 sekawan. Selepas naik bau, masukkan bahan yang dikisar sebentar tadi bersama perencah sup. Kacau  sehingga naik bau dan rempah masak.



P/S : Kalau korang nak masukkan cili padi selepas letak air pun boleh. Mengikut citarasa masing masing. Wawa lagi suka tumis cili padi tu bersama bahan bahan lain.

 



2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Kalau nak buat dalam kuantiti yang banyak, kena tambahkan rempah sup. Takut nanti bila tambah air dalam sukatan yang banyak, tak rasa rempah. Biarkan sehingga mendidih dan ayam masak.

3. Akhir sekali, masukkan celery, lobak merah, bawang goreng dan daun sup. Kacau sebati sehingga ubi empuk dan ayam masak. Jangan lupa masukkan garam dan gula secukup rasa. Sedia untuk dihidangkan.

Monday, December 19, 2016

APA ANDA LAKUKAN APABILA KUTU KUCING MENYERANG RUMAH ANDA?

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Bagi pengemar kucing atau cat lover, pernah tak korang mengalami situasi dimana rumah korang diserang dengan kutu kucing? Mesti korang stress kan? Mana taknya bila kutu kutu ni melompat lompat atas kaki korang. Yedak? Terutamanya bila korang lalu tepi karpet, comfirm banyak kutu ni melakat. 

Masalah ni ibarat normal la bagi korang yang sukakan kucing. Tapi bagi mereka yang tak suka kucing, mau taknya sakit jiwa macam mana mereka nak basmi kutu kutu ni. Bukan mudah semudah sembur ridsect, bila sembur semua kutu mati. Haha. Boleh dilema kejap bila terkena serangan kutu kutu ni. Kita yang suka kucing pun dah mati akal nak buat apa lagi kan. 

Sekali sembur, ok lagi. Esoknya, keluar lagi anak kutu yang baru. Boleh dikatakan hari hari nak kena mop. Jenuh nak layan kutu ni sebenarnya. Yes, wawa salah sorang yang menggalami masalah kutu ni. Dekat seminggu jugak nak basmi kutu degil ni. Ni pun ada lagi tau! 

Orang cakap try la Google cari jalan penyelesaian. Dah! Dah try macam macam cara dalam Google dah tapi kutu tu still ada lagi. Tapi ada satu cara je lagi yang wawa tak cuba iaitu flea bombs. Flea bomb ni orang cakap kat malaysia takdak. So, apa yang wawa guna untuk basmi kutu kutu ni? Jawapannya adalah dengan menggunakan garam.

Ramai yang cakap kutu akan mati sebab dehidrasi apabila terkena garam. So, malam tu jugak wawa tabur garam dekat atas karpet. Semua karpet yang menjadi tempat penyinggahan kucing wawa tabur garam sebanyak mungkin. Lepas tu sekeliling karpet tu, wawa mop dengan air sabun. Sabun ni wawa beli dekat pasar tani dan ianya sangat sesuai untuk mematikan kutu, anai-anai, nyamuk dan sebgainya. Dan lepas tu wawa tabur sekali lagi garam dekat luar karpet. Supaya nanti lepas kutu tu dehidrasi dalam karpet, dia akan keluar ke lantai dan terkena lagi garam haha. (ok ni ikot imaginasi wawa je hihi)




Then, wawa biarkan semalaman. Untuk garam tu wawa biarkan dua hari. Sebab bila tengok dari semasa ke semasa kutu makin lama makin ramai yang keluar. 2 hari 2 malam wawa buat non stop. And last last bawa karpet pergi jemur dekat luar rumah sebab dah penat. Tapi Alhamdulillah makin hari kutu dah berkurang. Now, nak kene settlekan karpet besar sebab kebarangkalian kutu untuk ada tu memang 99%. Ni kalau dibiarkan memang makin banyak. Maklum lah telur kutu ni bila masuk je hari ke dua dah menentas. Kalau menentas sekor dua ok la, ni sekali bertelur 50 biji keatas. Korang boleh tengok gambar kat atas tu banyak gila kutu kutu yang mati. Jenuh tau nak musnahkan kutu ni. 

Korang yang ada masalah macam ni dan ada cara atau tips macam mana nak basmi kutu kutu ni boleh kongsikan dekat sini tau. Mana tau berkat tips atau idea korang kami semua boleh menyelesaikan masalah kutu ni. Hee.



Wednesday, December 7, 2016

SEMESTER 5 : LATIHAN INDUSTRI (PRAKTIKAL)

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah masuk ni dah sebulan wawa praktikal di sebuah hotel di Kuala Terengganu. Selama 4 bulan 10 hari praktikal dekat sini, boleh dikatakan hari hari boleh tengok permandangan sungai Terengganu. Nak nak kalau kerja shift petang. Gambar atas salah satu gambar suasana sungai Terengganu yang wawa ambil. Tak silap waktu ni dah nak maghrib. 

Best ke kerja dalam bidang perhotelan ni? Haa, apa boleh cakap, kalau korang betui betui minat memang korang akan cakap best. and yes, penat tu memang takleh nak cakap la. Kerja dalam bidang ni memang penat. Tapi bila dah lama tu ok la. Dan kalau kerja dalam perhotelan ni, korang punya off day tak sama tau dengan pekerja swasta atau kerajaan. Jangan harap la dalam seminggu tu korang nak off day dua hari. Paling tidak sehari je korang akan off day. Dan off day korang tak semestinya hari minggu. Macam wawa, wawa off day setiap hari Khamis. Hari Jumaat dan Sabtu kira kerja la. Even kalau waktu tu time public holiday, korang tetap kena kerja. Tapi boss korang takde la kejam sangat sampai tak bagi cuti kan? Nanti untuk bulan akan datang, dia akan bagi korang cuti sempena public holiday yang menggantikan cuti yang korang kena kerja haritu. 

Mula-mula memang la liat kan? Tapi bila dah biasa korang tak akan rasa penat. Sebagai budak praktikal, memang korang kena belajar betul betul apa yang ada dalam kitchen korang nanti. Nanti senang korang nak tulis dalam log book. dapat belajar memasak dengan staff kitchen pun tu kira bonus la sebab bukan senang tau dia orang nak bagi kita masak. 

Dan satu lagi, bila masuk dalam bidang industri, korang jangan terkejut pulak kalau cara dia orang tak sama dengan apa yang kita belajar. Tapi orang tua tua cakap, buang yang keruh ambil yang jernih. Yang mana korang rasa baik, korang contohi la. Kalau korang rasa tak baik, jangan diikutkan pula. Orang cakap, time ni la kita nak praktikan dengan apa yang kita dah belajar sebelum ni kan? 

Tak mudah dan tak senang sebenarnya. Yang penting kesabaran tu kena tinggi. Make sure korang kena jaga hubungan dengan staff kitchen supaya nanti senang nak bekerjasama dalam kitchen. Nanti bila kita susah, dia orang yang akan tolong kita dalam kitchen. 

Anyone yang nak tanya lebih lanjut pasal praktikal dalam bidang seni kulinari, boleh tanya wawa. InsyaAllah nanti wawa akan tolong satu persatu mana yang boleh. :)

Thursday, December 1, 2016

DASHBOARD BLOG BERTUKAR WAJAH!

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Dah sah sah wawa ketinggalan banyak perkara dalam dunia blog ni. Sampai dashboard tukar wajah baru pun tak tau. Tup tup bila log in je terkejut kenapa blog dah lain. Macam mana nak tengok blogger lain update article dalam blog? Banyak nak kena teroka lagi ni. 

Tapi since blog dah bertukar baru, rasanya this one lagi better la sebab nampak cantik je. Nak menulis pun rasa bersemangat kan? 

DAH CUBA KE JAPANESE COTTON CHEESECAKE?

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Hampir dua bulan wawa nak share resepi Cotton Cheesecake ni dekat korang semua tapi masa tak mengizinkan. Korang semua dah cuba rasa cotton cheesecake ni macam mana? Alhamdulillah pertama kali cuba buat dan hasilnya sangat memberangsangkan. Menjadi! Alhamdulillah. 

Memang kalau silap step buat cake ni, dia tak akan menjadi. Allah je tahu macam mana perasaan gembira wawa bila dapat tengok kek ni goyang goyang bila dah masak. Fluffy dia mak aih tak terkata. Kebetulan kakak wawa suka makan kek, jadi dia la yang menjadi tukang merasa dan mengomennya. 

Cotton cheesecake ni memang makan kosong macam tu je sebab texture dia sangat light dan lembut. Tapi untuk cheesecake wawa buat ni letak strawberry sauce. (macam mana nak buat strawberry sauce? Nanti wawa update resepi ye!) And ada juga sesetengah orang dia tabur dengan icing sugar. Depends mana yang korang suka. 

InsyaAllah nanti bila free sikit wawa kongsikan resepi cotton cheesecake versi wawa tau. kalau korang tak sabar nak dapatkan resepi, boleh email. Nanti wawa bagi. :)




Thursday, October 20, 2016

SAYA JUAL BUKU PRELOVED!

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Wawa ada nak jual beberapa buah buku menarik dekat korang semua. Condition semua tip top lagi. Ada sebuah dua buku yang tak buka lagi pembalutnya sebab tersilap beli. Dan insyaAllah nanti akan ada lagi buku lain yang bakal dijual sebab sekarang tengah nak kosongkan almari buku. Jangan lupa singgah di instagram @bywawahadi untuk melihat update terbaru barang preloved dari wawa. 







Kalau ada yang berminat, boleh bagitau ye :D

Review Hauck Duett 2 Tandem Stroller / Double Stroller




Review Hauck Duett 2 Tandem Stroller


Walaupun jenama stroller Hauck masih belum dikenali ramai. (Saya pun sebelum ini tidak pernah mendengar jenama ini). Sebenarnya, jenama ini sangat dikenali di German dan di beberapa negara Eropah. Kini mereka telah memasuki pasaran Malaysia.

Jenama Hauck ini telah wujud sejak hampir 90 tahun dan merupakan salah satu daripada jenama besar antarabangsa untuk produk bayi. Ia telah memenangi pelbagai anugerah di peringkat antarabangsa.

Model Hauck Duett 2 Double Buggy ialah versi yang di"upgrade" daripada Hauck Duett Buggy, yang telah berada di pasaran sejak 2011, dan sudah tentu menawarkan pelbagai "features" yang menarik.


Apa yang beza dari Model Duett asal?


Terdapat beberapa perubahan pada versi baru Hauck Duett 2 ini. Tempat duduk keduanya mempunyai ruang lebih besar, lebih 3cm besarnya dari model lama.

Pemegang stroller ini juga sudah boleh dilaras ketinggiannya dan rain cover diberi sekali untuk setiap tempat duduk. Memang awesome!


Hauck Duett 2 Tandem Stroller
Hauck Duett 2 Tandem Stroller


Adakah Hauck Menyelesaikan Masalah Pada Versi Hauck Deutt Pertama? 


Ya! mereka banyak menaiktaraf Duett 2 ini dari Duett pertama. Berdasarkan maklumbalas dari ramai pemilik Duett versi pertama dimana mereka sukar untuk dilipat. Tetapi untuk Duett 2. Jurutera Hauck telah menyelesaikan masalah ini walaupun saya masih gagal lagi cubaan untuk melipat dengan sebelah tangan... Haahaha... sudah pasti sukar sebab ini bukan jenis light weight stroller macam Aldo Compatto. Tetapi memang banyak "improve" di dalam perkara ini. So.. jangan risau.


Melalui review yang lalu. Hauck Duett asal sangat besar (bulky) dan sukar untuk dimuatkan ke dalam boot kereta. Sekali lagi, Hauck Duett 2 ini telah mengatasi masalah ini dan tidak mempunyai masalah ini lagi. Ini kerana Hauck telah design Duett 2 ini lebih compact!

Dan maklumbalas terakhir yang diterima dari Ibu bapa bahawa Hauck Duett asal sangat berat bila menolak stroller ini

Tapi bagi saya ianya berat sebab stroller ini stroller berkembar, jadi tidak mustahil ianya berat. Akan tetapi model Duett 2 ini adalah lebih ringan dan mudah ditolak dan bergerak berbanding dengan versi asal. Jadi, masalah tersebut juga dapat diselesaikan.


Hauck Duett 2 Tandem Stroller
Hauck Duett 2 Tandem Stroller

Mudah ker Nak Simpan Stroller Ini?


Jika anda duduk di rumah teres dua tingkat. Boleh sahaja simpan di bawah tangga rumah dalam kedudukan menegak atau jika anda ingin jimat lagi ruang, anda boleh cabut kedua-dua kerusi dan lipat stroller tersebut. Jika duduk apartment, saya suggest anda simpan stroller ini dengan mencabut kedua-dua kerusi untuk lebih kompak.

Bila anda sudah cabut kedua-dua kerusi, anda boleh lipat bingkai dan susun letak kedua-dua kerusi diatasnya. Teknik ini juga anda boleh simpan di dalam boot kereta anda untuk penjimatan lebih ruang. Hanya memerlukan 30 saat sahaja untuk melakukannya.


Bagaimana Dengan Saiz Kerusi?


Jangan risau, saiz kedua-dua kerusi sangat mencukupi. Terdapat banyak ruang di kerusi utama untuk bayi berkembang dan berbaring dan sesuai digunakan dari newborn. Di kerusi kedua juga selesa walaupun dalam kedudukan di mana ruang sedikit terhad. Kedua-dua kerusi tersebut juga dilengkapi dengan tali pinggang untuk keselamatan anak  anda.






Adakah Stroller Ini Senang Ditolak?


Saya dapati yang stroller ini memang mudah untuk ditolak. Rekaan tayar belakang yang lebih besar berbanding tayar hadapan membuatkan ianya lebih mudah ditolak dengan mudah dan sempurna.

Cuma kadang-kadang bila rasa sukar untuk untuk membelok ketika menolak ini disebabkan tayar depan terkunci. Anda cuma perlu betulkan tuil di hadapan sahaja.





Bagaimana Pula Dengan Sistem Break?


Break stroller ini berada ditayar belakang. Anda hanya perlu menggunakan kaki untuk menguncinya. Amat mudah.


Tonton Video Ini.



Besar Tak Bakul Simpan Barang?


Apabila kerusi kedua tidak digunakan, saiz bakul mempunyai ruang yang banyak untuk beg lampin dan pelbagai lagi ketika anda sedang membeli-belah. Tapi bila kerusi kedua digunakan, saiz bakul amat terhad. Jika perkara ini berlaku saya cadangkan anda beli poket tambahan atau alat pegantung untuk gantung barang-barang dan simpanan tambahan.



Bumbung Kedua-dua Kerusi Ini OK Tak?


Bumbung stroller atau hood stroller ini saya sangat suka terutama ketika cuaca cerah kerana ianya mempunyai satu flap tambahan yang boleh ditarik ke bawah untuk melindungi bayi daripada sinaran matahari. Terdapat juga zip yang boleh dibuka untuk mendedahkan lapisan jaring untuk pengudaraan.


Adakah Berbaloi Membelinya?


Serius. Bagi saya memang berbaloi juga dengan harga yang ditawarkan kerana kebanyakkan twin stroller / double stroller / tandem stroller harganya dua kali ganda dari Hauck Duett 2 ini untuk kategori  jenama stroller antarabangsa. Anda boleh survey sendiri.


Di Mana Hendak Membelinya?


Tempat yang saya amat rekemen untuk anda membeli Hauck Duett 2 Tandem Stroller ini adalah di website The Baby Store. Harga di website ini sangat berbaloi dan yang paling penting adalah website ini sangat Trusted. Boleh dipercayai. So anda tidak perlu risau tentang penipuan online.




Selain itu, jika anda berbelanja di The Baby Store. Anda dapat mengumpul mata ganjaran pada setiap pembelian anda dan boleh ditebus untuk membeli barangan lain pada belian seterusnya. Memang amat menjimatkan.


Jika anda pelanggan baru. Anda boleh tebus 200 points untuk pendaftaran pertama dan boleh digunakan terus. So anda jimat lagi.


Terus klik butang dibawah jika anda ingin membeli Hauck Duett 2.






Monday, September 26, 2016

LAST SEMESTER

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah dah nak habis semester akhir untuk tahun ini. Tak lama lagi nak praktikal. InsyaAllah ada rezeki lebih, sambung degree. Tapi dah bersedia ke nak tinggal kawan kawan semua? Ada orang cakap kawan waktu diploma tak kekal. Habis je diploma, masing-masing buat haluan sendiri. Harapnya kitaorang tak macam ni la. 

Syukur Ya Allah sebab bagi kami peluang untuk merasai bagaimana manis dan pahitnya sebuah persahabatan itu. Susah senang bersama, menangis bersama, bergurau bersama even nak bergambar pun berebut-rebut sebab nak masuk dalam kamera. Jujur dari hati, memang tak pernah ada kawan yang perangai macam ni. Tipu lah kalau tak sayang. Tipu lah kalau tak pernah ada sedikit pun rasa sedih nak berpisah dengan korang semua. Memang dah macam family sendiri dah. Kalau salah satu takde, mesti rasa pelik sebab sunyi. 


InsyaAllah nanti sampai masa kita buat reunion jumpa semua. Kenang balik zaman kita masa dekat universiti dulu dulu. Jangan lupa jaga diri baik baik. Good luck dalam praktikal nanti. Walaupun dalam kitchen kita dah kira mencabar, bila praktikal nanti mesti lagi mencabar kan? Be strong ok gais. I love you all. *lap air mata*

Sunday, September 25, 2016

BACA REVIEW INI SEBELUM BELI QUINNY ZAPP XTRA 2 BABY STROLLER




Sedang mencari Baby Stroller terbaik untuk si kecil anda? Serius... memang rambang mata kalau kita survey baby stroller ini. Ada pelbagai jenama yang ada di pasaran. Nak pilih yang sesuai bukan senang. Selain kita pilih jenama, kita juga pilih kualiti supaya stroller tersebut boleh tahan lama dan selamat.

Apa yang penting bayi kita selesa dan selamat. Itu adalah matlamat penting dalam pemilihan stroller bayi. Diharapkan para ibu jangan ambil ringan perkara ini.

So.... di sini saya nak review satu baby stroller yang paling top di kalangan ibu-ibu yang baru menimang cahaya mata. Jenama Baby stroller ini boleh saya katakan adalah top list di dalam senarai jenama baby stroller yang ada di luar sana.

Baby Stroller yang saya perkatakan ini adalah Quinny Zapp Xtra 2. Yes, jenama Quinny memang tidak asing lagi. Dalam banyak-banyak model. Model Zapp Xtra 2 adalah diantara model yang mampu milik berbanding model Quinny yang lain.



Model Quinny Zapp Xtra 2.0 ini sesuai untuk new born sehingga anak berumur 3 setengah tahun. Anda boleh lihat gambar dibawah sebagai rujukan.


Sangat berbaloi kan? Lama juga boleh digunakan.

So, Quinny Zapp Xtra 2 memang bagus sebab dia boleh fold terus. Jadi memang kecik dan kompak. Space dalam bonet kereta anda boleh jimat. Tengok gambar dibawah.



Dibawah adalah details Quinny Zapp Xtra 2.0


  • Very Compact: Quinny Zapp Xtra 2 can be folded with the seat into a compact package.
  • Extremely Manoeuvrable: The Zap Xtra 2 swivel wheel guarantee ease of steering, moving around any obstacles in the city
  • 3 Forward and 2 rearward positions: Choose from 3 forward and 2 rearward facing recline positions for Xtra seating comfort.
  • Height Adjustable Footrest: The footrest adjusts is to allow for your child’s relaxed afternoon nap.
  • Repellent Fabrics: The Quinny Zapp Xtra 2 seat cover is water repellent, so simply wipe-clean any spill.
  • XL Sun Canopy: The Quinny Zapp Xtra 2 has an XL canopy to shield your child from sun, wind and rain.
  • Shopping Basket: Shopping is made is with the spacious, easy access shopping basket that holds up to 5kg.
  • Swivel Wheel: Move around smoothly without hassle or lock the swivel front wheel on rough terrain.

Masih tidak dapat gambarkan bagaimana Quinny Zapp Xtra 2 ini?

Apa kata tonton video dibawah. Memang Awesome stroller ini.




Jom Baca Testimoni Ibu Yang Sudah Beli.


Ibu 1: Memang puas hati beli sebab anak memang nak duduk dalam stroller dan pengendalian stroller ni pun best, smooth je tolak dan agak compact jugak. Letak dalam boot kereta memang tak mkn space .

Ibu 2: The 3 wheels make it so easy to push and turn around with very little space (I’m sure I could do a 360 degree turn in it on the same spot!) It was easy weaving through the crowds at The Baby Show!

Ibu 3: Untuk yang selalu travel naik flight, i tak rasa quinny zapp xtra ni is the best choice.

Opss... sebelum lupa. Stroller ini boleh pasang sekali dengan Maxi-Cosi Cabriofix. Jika baby new born sesuai beli sekali dan boleh diangkat dan pasang di dalam kereta pula.




Dimana Mahu Beli Stroller Ini?

Ok... part ini sebenarnya kene hati-hati juga. Sebab saya pernah lihat ada Quinny Zapp Xtra 2.0 tiruan yang dijual Pusat Borong di Klang. Jadi hati-hati jika ada yang jual murah.

Silalah beli di butik-butik bayi yang diyakini. Tapi jika anda ingin membeli diatas talian.

Saya cadangkan anda beli di website The Baby Store ( www.thebabystore.com.my) . Website ini memang menjual Quinny original yang diambil melalui distributor di Malaysia.

Ada juga yang jual stroller ini yang diambil melalui Singapore. Tapi masalah yang akan anda hadapi adalah jika berlaku kerosakkan. Nak repair? nun.. kene hantar ke Singapore.... memang tidak berbaloi.

So.. memang saya rekemen beli sahaja di website The Baby Store. Diskaun pun ada juga.. jangan risau. Apa yang penting beli barang Original tanpa was-was.

Klik sahaja butang "Order Now" dibawah jika anda ingin dapatkan baby stroller ini.

Jika anda first time daftar di website tersebut. Jangan lupa claim 200 points masa check out. Ada diskaun lagi. Eh... ada lagi tau... setiap RM1 belian anda beli. Anda akan kumpul mata ganjaran juga dimana anda boleh tebus pada belian seterusnya... Memang jimat. Serius.

Selamat Berbelanja.


Wednesday, September 14, 2016

PETUA MENGHILANGKAN BATUK

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.

Image result for COUGH

Hi, kita bersua kembali setelah berbulan bulan membisu. Sem ni sangat busy sehinggakan nak update blog pun tak sempat. So, harini wawa nak kongsikan sedikit sebanyak petua untuk menghilangkan batuk. Almaklumlah sekarang ni musim demam,selsema dan batuk. Diri sendiri pun terkena batuk dua tiga hari ni. 

Kalau dulu bila batuk je tak ada timbul rasa risau sebab zaman dulu tak ada isu penyakit Tibi. Sekarang, kalau batuk dua minggu tak hilang dah kene pergi klinik dada cek takut paru-paru terkena jangkitan kuman. Allahu. Mudah-mudahan kita semua dilindungi dari penyakit Tibi. 

Dibawah ni ada petua yang biasa kita semua lakukan untuk menghilangkan batuk. 

1. LIMAU NIPIS/LEMON
- Limau nipis dan lemon mempunyai banyak khasiatnya, salah satunya ialah merawat batuk. Korang boleh minum jusnya serta merta atau perahkan dalam air suam. Masam memang masam tapi cara ini juga dapat melegakan batuk ringan.

2. AIR SUAM
- Ketika batuk, seeloknya mengamalkan minum air suam. Air suam juga dapat melegakan batuk dan dada. Kalau boleh, berpantang dari minum air berais sepanjang batuk. 

3. HABBATUSSAUDA
- Habbatussauda mempunyai pelbagai khasiat yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit. Menurut Riwayat Shahih Al-Bukhari dan Muslim menerusi hadis Abu Salamah, dari Abu Hurairah bawaha Rasullullah S.A.W bersabda : "Hendaklah kamu memakan jintan hitam kerana jintan hitam mengandungi ubat untuk segala penyakit melainkan As-Saam (mati).

Sekarang, korang boleh beli di pasaran kapsul minyak habbatussauda. Ianya sangat membantu memulihkan dan melegakan batuk. Untuk penyakit lain pun boleh cuba. 

4. HACKS
- Hacks ni bukan hacker ye. Korang pernah makan gula-gula menthol nama HACKS tu? Gula-gula ini juga dapat melegakan batuk tetapi bukan menghilangkan batuk. My family kalau batuk memang makan coklat hacks ni untuk melegakan batuk.

5. MADU
- Ada sesetengah orang mengambil madu untuk merawat batuk. Mengamalkan madu pada setiap pagi dan malam boleh jadi awet muda tau. Campurkan madu dalam air suam atau air teh untuk mengurangkan batuk. Cara ini sangat berkesan untuk merawat batuk. Pastikan madu yang diminum itu madu asli tau. 

6. AMALKAN DOA YANG DIAJAR OLEH USTAZ SHARHAN 




Semoga bermanfaat :)

Saturday, August 6, 2016

BACA INI DAHULU SEBELUM BELI UMMA LACTO MILK BOOSTER!

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.





Sebenarnya di pasaran ada pelbagai jenama-jenama milk booster. Tapi jenama Umma Lacto ini adalah antara pilihan terbaik yang perlu anda cuba jika anda suka milk booster jenis minuman. Sangat rekemen.

Berdasarkan pemerhatian. Lebih 95% ibu menyusu yang mengalami masalah breastfeeding yang menggunakan Umma Lacto memberi feedback yang sangat memuaskan. Selebihnya 5% mungkin tidak serasi dengan mereka. Saya telus dalam memberi review sebab tidak semua produk adalah sempurna sebab badan manusia adalah tidak sama.

Kenapa Umma Lacto Menjadi Pilihan Ibu Menyusu?

Selain kelebihan yang saya akan tulis dibawah. Faktor utama adalah kerana rasanya sangat sedap. Ini memang saya puji. Bagi yang tidak suka minum susu pun boleh terima rasanya.

Ada pengguna berbangsa Cina yang mengamalkan Umma Lacto Milk Booster ini dengan minum dua kali sehari dimana sepatutnya sehari sekali sahaja. Alasannya sebab rasanya sangat sedap bagi beliau. Beliau sanggup beli 6 kotak untuk simpanan sebulan.

Pengguna Umma Lacto ini bukan sahaja Melayu malah bangsa Cina dan India juga ramai yang menggunakannya kerana sedap dan dapat memperbanyakkan susu badan.

Kelebihan Umma Lacto:


  • Membantu pengeluaran susu ibu dan memperbanyakkan susu ibu
  • Memberi ibu rasa kenyang berpanjangan
  • Membekalkan tenaga untuk ibu sepanjang hari
  • Membantu membekalkan zat besi dan mineral secukupnya kepada ibu dan bayi
  • Membantu mengelakkan sembelit
  • Membantu kesihatan perut dan kolon
  • Sebagai prebiotik ibu dan anak
  • Membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.
  • Membantu mengurangkan risiko jaundis kepada bayi
  • Membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam badan
  • Membantu membekalkan kalsium dan menguatkan tulang ibu selepas bersalin
  • Membantu mencantikkan kulit ibu selepas bersalin
  • Membantu membuang angin dalam badan dan mengelakkan kembung perut



Cara Pengambilan Umma Lacto:

Minum pagi dan/atau malam. Bancuh dengan air suam atau biasa sebanyak 150-250ml. Boleh tambah air ikut kesesuaian rasa individu.

Apa Kata Ibu Menyusu Yang Menggunakan Umma Lacto Milk Booster (Testimoni)

Ibu 1
Saya dah try minum umma lacto memang berkesan, susu sentiasa ada sampai bra basah, baby pun cepat kenyang.

Ibu 2
Membantu banyakkan susu dengan izin Allah, rasa pun sedap dan mengeyangkan.

Ibu 3
Susu banyak sampai basah baju dibuatnya, lebih-lebih lagi waktu malam. Anak saya kenyang dan tidur lena sampai pagi. Saya happy sangat.

Ibu 4
Sebelum saya amalkan Umma Lacto, susah hendak dengar anak sendawa selepas minum susu. Selepas saya amalkan Umma Lacto, anak kerap sendawa selepas menyusu.

Ibu 5
Dua hari minum Umma Lacto, susu dah dapat 4oz. Sebelum ini hanya 2oz sahaja. Sekarang tidak perlukan bantuan susu tepung lagi.

Sebenarnya ada banyak lagi feedback-feedback positif yang anda boleh google berkaitan Umma Lacto.

Di mana hendak dapatkan produk Umma Lacto ini?

Untuk pengetahuan ibu-ibu yang ingin dapatkan Milk Booster ini. Diharapkan berhati-hati sebab saya difahamkan ada banyak produk tiruan untuk Umma Lacto ini. Maklumlah produk ini permintaannya sangat tinggi dan mulalah ada insan yang tak bertanggungjawab yang cuba buat produk tiruan.

Jadi saya sarankan anda beli Umma Lacto ini di website The Baby Store. Beli melalui atas talian atau boleh COD di Shah Alam.

Kenapa saya sarankan beli melalui The Baby Store? Sebab The Baby Store adalah trusted online seller... website pun cantik. Tambahan pula setiap belian anda buat di website ini anda akan dapat mata ganjaran dimana anda boleh tebus pada belian seterusnya. Anda juga boleh tebus pada produk lain juga.

Sebelum terlupa, jika anda pengguna pertama. Setiap pendaftaran baru akan menerima 200 mata ganjaran. Anda boleh tebus pada belian pertama.

Klik Link ini ---> http://thebabystore.com.my/Umma-Lacto-en



RAMADHAN KAREEM GIVEAWAY DIBATALKAN



MOHON MAAF, GIVEAWAY DIBATALKAN KERANA PESERTA KURANG DARI 50 ORANG. :(

Monday, June 6, 2016

RAMADHAN KAREEM GIVEAWAY 2016

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.

***NEW UPDATE***

Alhamdulillah, bersempena bulan Ramadhan kali ini, wawa ingin berkongsi rezeki bersama para pembaca blog dengan menjayakan Ramadhan Kareem Giveaway 2016 bersama para sponsor. Ribuan Terima Kasih kepada anda semua yang sudi menjadi sponsor untuk giveaway pertama wawa. 



RAMADHAN KAREEM GIVEAWAY 2016 


SYARAT SYARAT PENYERTAAN :

1. Buat satu entri blog bertajuk "RAMADHAN KAREEM GIVEAWAY 2016".

2. Follow blog  WAWAIMAHAMDANKYLEKESHAASMIRA , BONDA ZAHRA , ELSA , WARDAH ANEESA FEA , RAIHANAH

3. Add Google+ KYLEKESHA , AHMAD HASIF , WARDAH ANEESA

4. Follow instagram @legsyen , @asmira , @bondazahra , @shaaireen , @theelsasweets , @wardahaneesa , @fea , @raihanah , @beutybyrrai ***TIDAK WAJIB FOLLOW***

5. Follow/Like/Add Facebook IMAHAMDAN , AHMAD HASIF , SUE AINA , ELSA , WARDAH ANEESA , CIK ANEESA

6. Letak banner di dalam entri anda berserta link dan BAGITAU APA AZAM YANG KORANG NAK LAKUKAN PADA BULAN RAMADHAN KALI INI.

8. Tinggalkan link anda di KOMEN bawah ini ya. 

**GIVEAWAY INI BERLANGSUNG SELAMA  SEBULAN BERMULA 6 JUN 2016 - 6 JULAI 2016 (11.59 MALAM)
**SEBARANG PERUBAHAN/PEMBAHARUAN AKAN DIUPDATE DI SINI
**HADIAH BERTAMBAH SEKIRANYA PENYERTAAN LEBIH DARI 50 ORANG.
** PEMENANG DIPILIH BERDASARKAN ENTRI YANG KREATIF DAN SEO YANG TINGGI.  


HADIAH YANG DITAWARKAN KALI INI :

- 1 PEMENANG KATEGORI SEO TINGGI
      - Review blog + Cash RM30
- 2 ORANG PEMENANG by Hamimah Hamdan
      > 3 buah Majalah Irfan Khairi + 1 buah Majalah Cinta
      > PERCUMA Ebook Cara Memulakan Perniagaan
- Topup RM5 x 2 Pemenang by Kyle Kesha
- Topup RM5 x 1 Pemenang by Asmira
- Topup RM10 x 2 Pemenang by Bonda Zahra 
- Header blog x 1 Pemenang by Nur Raihanah
- Template x 8 Pemenang by Ahmad Hasif
- 2 buah buku bertajuk Sehari Menyusuri Jalan Illahi x 2 Pemenang by Wawa
- Sehelai shawl x 1 Pemenang by Wawa
- Sehelai blouse (free size) x 1 Pemenang by Wawa
- Bloglist x 5 Pemenang by Elsa
- Bloglist x 4 Pemenang by Wardah Aneesa
- Bloglist x 2 Pemenang by Fea
- Review Blog x 5 Pemenang (sehari satu entri) by Wardah Aneesa

PENYERTAAN BAWAH DARIPADA 50 ORANG, GIVEAWAY INI DIBATALKAN