SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Sunday, February 9, 2014

RHAINBOW COOKIES


Assalamualaikum.



Jam dinding rumah dah pukul 1 pagi tapi wawa gagahkan juga mata nak update blog pagi ni. Rasa macam nak tidur lewat pun ada sebab over eksitedd esok tak jadi pergi latihan memandu. Lesen L wawa dah siap tapi nak bawak lagi kereta untuk kali kedua tu rasa macam nak amik SPM. Haha. ( dah ter-over )
Wawa takut gila nak bawak. Dah la tu kiri kanan masih konfius. Dicampur tambah lagi cara nak parking tak ingat. Didarab bahagi lagi nak angkat handbreak pun guna dua tangan. Haha. 
Belajar kereta ni lagi susah dari memasak.

Okay, kat atas tu wawa ada buat biskut rainbow cookies sikit. Tak banyak. Tempahan daripada jiran tetangga. Haha. Boleh buat dalam 3 bekas lebih kot. Tapi 1 bekas tu bagi dekat adik. Dia cakap rainbow cookies yang hangus lagi sedap. Haha. 
Untuk rainbow cookies wawa kali ni wawa buat lain sikit. Tak rapuh sangat sampai nak pegang pun dah pecah-pecah. Haha. Wawa main campak-campak je bahan dia macam yang dalam resepi tu. 
Bukan apa, sebab kebanyakan jiran wawa tempah, rumah dia ada budak kecil, dia cakap bila baby nak pegang hancur. Jadi, atas permintaan, wawa tukar la sikit jumlah gram resepi tu. Hihi. Alhamdulillah menjadi. Family pun cakap sedap. 




Kebanyakan bahan yang wawa guna semuanya yang berkualiti. Selepas wawa mendapat tahu kebanyakan tepung gandum biasa mempunyai bahan peluntur, terus wawa tukar tepung gandum kepada jenama Faiza. Mahal sikit takpe, asal bahan yang kita guna tu berkualiti. 

Gambar atas tu cara susunan wawa. Wawa tak pandai sangat nak susun. Lagipun bekas ni bulat. Jadi wawa susun susun susun sehinggalah cukup satu bekas tu. Satu bekas tu boleh buat 70 keping. Wawa tak pakai loyang dia. Bentuk dia jadi beralun tu sebab wawa letak atas cooking paper.  Warna dia pun tak macam orang lain, colourful. Baru ni pergi sabasun cari pewarna ungu tak ada. Nak mudahkan kerja, wawa guna pewarna setakat yang ada je dekat rumah. Wawa jual pun tak mahal. Mak cakap kesian kat orang kalau jual mahal. 



Tadaa. Ni biskut yang wawa sempat buat semalam. Tadi petang sambung lagi. Lagi tinggal 2 orang je lagi yang menunggu. Jiran yang ajar adik wawa mengaji pun siap cakap nak tempah lagi untuk raya nanti. Haha. 
Esok kalau free wawa nak buat chocolate cheese cake~

8 comments: