SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Tuesday, August 12, 2014

KEGEMARAN ZAMAN DULU - TIJOH

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.



Ni salah satu makanan faveret orang tua-tua zaman dulu. Kalau kat Terengganu, makanan ni dipanggil "Tijoh". Kalau nama saintifik dia tak tahu la pulak apa. Tapi dia macam spesis kerang, lala, remis, etok jugak la. Ni pun pertama kali wawa jumpa dan makan "tijoh". Bukan senang tau nak cari. "Tijoh" ni duduk di tepi tepi sungai. Orang Terengganu cakap bira-bira sungai. Korang kena la gali-gali sikit pasir tu kalau nak cari "tijoh" ni. Sedap tau untuk buat gulai, masak merah atau cucur tijoh ni. 


Kalau korang datang Terengganu, jangan lupa cari peluang cari "tijoh" ni (dah macam nama orang pulak ye). Hehe

5 comments:

  1. dtg follow sini http://isolabellaz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. tijoh ni macam kepah.. heheh salam kenal dari mamajue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, ala-ala macam kepah jgk. hihi. Selamat berkenalan mama jue ^^

      Delete
  3. tijoh..? tu istilah melayu bake ke, atau loghat tgganu..? mana tau kalau2 ada nama lain yg saya pernah dengar, sbb ni 1st time dengar nama tijoh ni.. hehe

    saya datang singgah sini dari blog mialiana.. :)
    done follow sini.. #130

    jemput singgah : Hikayat Budak Pening

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, tu loghat terengganu panggil tijoh. Kat negeri lain maybe nama dia lain. Nak search kat google pun, tak tau istilah melayu dia apa haha ^^

      insyaAllah sy singgah :)

      Delete