SEBARANG PERTANYAAN BOLEH DIRECT EMAIL : wawaabdhadi@gmail.com. Terima Kasih ^^

Tuesday, January 14, 2014

Kempen dan Segmen Blogger Berselawat




Alhamdulillah. Sempena Maulidur Rasul kali ini, wawa nak join satu lagi kempen dan segmen yang dianjurkan oleh Abak. Terima kasih Abak sebab anjurkan segmen macam ni sempena Maulidur Rasul. Wawa harap, Abak boleh terus menerus mengadakan segmen macam ni sebagai tanda mengingati Nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W. InsyaAllah. 

Sebelum bercerita panjang, meh sama-sama kita berselawat kepada Rasul kita sebagai tanda cinta kita kepada Nabi Muhammad S.A.W.

Yaa Nabi Salaam 'alaika
Yaa Rasul Salaam 'alaika
Yaa Habib Salaam 'alaika
Salawaatu'llah 'alaika

Ashraqa'l Badru 'alaina
Fakhtafat Minhu'l Buduru
Mithla Husnika Maa Ra'aina
Qattu Yaa Wajhas-Suroori

Anta Shamsun Anta Badrun
Anta Noorun Fawqa Noori
Anta Ikseerun Wa Ghaali
Anta Misbaahu's-Sudoori

Yaa Habibee Yaa Muhammad
Yaa 'arusa'l Khaafiqayni
Yaa Muayyad Yaa Mumajjad
Yaa Imama'l Qiblataini

Man-Ra'aa Wajhaaka Yas'ad
Yaa Kareem Al-Waalidaini
Hawdhuka's-Saafi'l Mubarrad
Wirdunaa Yawm An Nushoori

'aalim-Us-Sirri Wa Akhfaa
Mustajeeb-Ud-Da'awaati
Rabbi Farhamnaa Jamee'a
Bijamee-'is-Saalihaati 


Dibawah ni, wawa nak selit sedikit biodata Nabi Muhammad S.A.W supaya kita dapat mengenali beliau dengan lebih dekat. 

BIODATA RASULULLAH SAW
  •  Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
  •  Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
  • Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
  •  Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
  •  Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
  • Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW).
  • Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
  • Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 5 TAHUN

  • Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat
untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN

  •  Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
  •  Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN

  •  Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
  •  Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN 
(Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).



  •  Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
  •  Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN

  •  Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ', jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
  • Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN

  •  Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
  •  Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
  •  Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
  • Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN

  •  Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.
  •  Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah.
  • Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN
  •  Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN

  •  Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
  • Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN

  •  Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW

  •  Khadijah Binti Khuwailid.
  •  Saudah Binti Zam'ah.
  •  Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
  •  Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
  •  Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
  •  Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
  •  Zainab Binti Jahsy.
  •  Maimunah Binti Harith.
  •  Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
  •  Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW

  1.  Qasim
  2.  Abdullah
  3.  Ibrahim
  4. Zainab
  5. Ruqaiyah
  6.  Ummi Kalthum
  7.  Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina
Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah,
Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN

1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

SAUDARA SUSUAN

1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza

BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW
(ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)


1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
8. Abdul Ka ' bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai
aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam
syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong

KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH. Begitu indahnya sifat fizikal
Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua
muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran
apa yang disampaikan oleh Baginda.



Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:
- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
- Aku melihat cahaya dari lidahnya.
- Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari
terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
- Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
- Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa
marah.
- Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli
di bahagian sudut.
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali
pertama kali melihatnya.
- Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
- Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
- Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
- Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
- Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
- Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah
bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur
dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya
lebih drpd biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar
dan tersusun dgn cantik.
- Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
- Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
- Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan
putih.
- Warna putihnya lebih banyak.
- Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
- Kulitnya putih lagi bercahaya.
- Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
- Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran
sederhana lagi kacak.
- Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai
baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.



KESIMPULANNYA :

Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh
sepanjang zaman.
Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.





Faedah Join :
1. Menghidupkan Maulud Rasul dalam dunia Blogger
2. Berkongsi tentang 'Cinta Rasulullah'
3. Kempen dan Peringatan untuk Berselawat
4. Menzahirkan Cinta kepada Rasulullah S.A.W
5. Memupuk Ukhuwah Islamiyyah
6. Dapat tambahkan Follower Blog


Salam Maulidur Rasul, hari kelahiran putera Nabi Muhammad S.A.W.
" Ya Allah, jadikanlah kami ini seorang yang pemaaf seperti Rasulullah S.A.W. Membalas keburukan dengan kebaikan, membalas kebencian dengan kebaikan. " Amin.
Semoga kita menjalankan kehidupan dengan mengikuti sunnah Nabi dan terus berselawat keatas Nabi.

Terima kasih kepada sumber yang sudi kongsikan sejarah hidup Nabi Muhammad S.A.W. 



14 comments:

  1. Assalamualaikum... Allahumma salli ‘ala Muhammad wa Ali Muhammad ..

    Senarai Peserta : http://lorong-cinta.blogspot.com/2014/01/peserta-segmen-dan-kempen-blogger.html

    Masanya untuk kita mengenali dan menghayati Cinta Rasulullah..
    1. Blogwalking
    2. Follow
    3. Hayati Perkongsian Cinta Rasulullah

    ReplyDelete
  2. Abak baca entri ni.... hayati dan mmg rasa sebak...
    tapi Abak snyum bila baca tentang apresiasi sebab dengannya abak dapat kenal dan bayangkan btapa indahnya Rasulullah,cukup mndatangkan rasa rindu.. Allahu Akbar.. trima kasih atas pkoingsian

    ReplyDelete
  3. terima kasih berkongsi ya wawa :)
    akak pun nak join la sekali :D

    ReplyDelete
  4. SALAM MAULIDUR RASUL
    salam kenal dari mama juga menerusi segmen yang sama

    ReplyDelete
  5. Salam maulidur rasul, CN dari segmen yang sama : http://cekgunorazimah.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum :)
    Datang dari segmen yang sama :)
    Follow sini :) Sollu Alan Nabi :)
    http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete
  7. Salam, kiera dari segmen yang sama, perkongsian yang bagus. Salam Maulidur rasul ya ^^ . Follow sini juga :)
    Salam maulidur Rasul ya :)
    Segmen dan Kempen Blogger Berselawat

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian :) da follow:)
    SALAM MAULIDUR RASUL :)
    syira dr segmen sama ..
    jemput..singgah blog syira ye :)
    btw..
    NAK HADIAH PERCUMA TAK?? :D
    http://syiralokman.blogspot.com/2014/01/siapa-nak-hadiah-percuma.html

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum
    http://dhiadirham.blogspot.com/2014/01/pelancaran-kempen-dan-segmen-blogger.html

    ReplyDelete
  10. Salam Maulidur Rasul...
    http://lorong-cinta.blogspot.com/2014/01/peserta-segmen-dan-kempen-blogger.html

    ReplyDelete
  11. ayu datang dari segmen yg sama... ada masa nanti singgah la ke blog ayu ye...tq

    http://www.ayuinsyirah.my/2014/01/kempen-dan-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete
  12. Datang dari segmen sama.. :)

    Allahumma solli ala saidina Muhammad..

    ReplyDelete
  13. Salam.. dik susah la nak komen ada vrfctn word tu.. saya cadangkan adik remove benda tu so, senang komen nti.. tgk tutorial nie..

    http://coretanhatikathy.blogspot.com/2014/01/tutorial-blog-buang-pengesahan.html

    juz cadangan je dik.. :)

    ReplyDelete
  14. Assalam..tahniah jadi pemenang segmen bloggr berselawat..
    http://lorong-cinta.blogspot.com/2014/01/pemenang-segmen-blogger-berselawat.html

    ReplyDelete